Danas se u dvorani županije održalo predstavljanje rezultata istraživanja tartufarstva u gospodarske i turističke svrhe Varaždinske županije o kojima je govorio župan Radimir Čačić i Željko Zgrablić iz Hrvatskog šumarskog instituta.

U Varaždinskoj županiji kao i u većini drugih županija u Hrvatskoj postoji mogućnost za pronalazak tartufa. Pokazuju to i podaci koje je predstavio Željko Zgrablić. Naime, na području naše županije pronađeno je 40 uzoraka podzemnih gljiva, a posebno su zadovoljni time što su tri četvrtine podzemnih gljiva upravo tartufi. Zanimljivo je to da je riječ o komercijalnim tartufima (ljetni i zimski), te da su pronađene i dvije vrste tartufa po prvi puta u Hrvatskoj.

- Ono što je ovdje posebno važno je određena tradicija u smislu početka plantažnog uzgoja. Također, ovdje već postoji četiri do pet pilot projekata koji su vezani za tartufe već nekoliko godina. Sve je to od gospodarskog, turističkog i gastronomskog značaja za budućnost razvoja te niše na području ove županije. - rekao je župan Čačić.

Kako je teklo samo istraživanje na području Varaždinske županije pojasnio je Željko Zgrablić - Istraživali smo uz pomoć dresiranog psa, što nam je najpouzdanija metoda. Na gotovo svim lokacijama gdje smo bili pronašli smo podzemne gljive. Oduševio nas je Arboretum Opeka gdje smo imali fantastičan rezultat. Siguran sam da je na cijelom području Županije potencijal ogroman, a nadamo se da ćemo i dalje istraživati jer vjerujem da smo tek zagrebli u površinu pronalaska. – naglasio je Zgrablić.

Komentari

07.03.2019. 12:25h Zadnja izmjena: 07.03.2019. 12:41

Foto: Dario Jurčević