statistika hzz-a

Nezaposlenost i dalje nezadrživo pada - ali to više i nije tako dobra vijest

Objavljeno: 13.03.2017. 15:00

Zadnja izmjena: 13.03.2017. 15:02

Foto: Arhiva

Nezaposlenost je prošli mjesec - prema statistici HZZ-a - pala na rekordnih 4869 osoba na Zavodu. I premda je to nastavak jednog pozitivnog trenda, ova naizgled dobra vijest otkriva i sve veće probleme na tržištu rada naše županije.

U odnosu na prošli mjesec imamo 292 nezaposlena manje - a u odnosu na prošlu godinu brojka već dostiže 1859 osoba. Najveći pad nezaposlenosti bilježi se na području bivše općine Ivanec - tamo se brojka smanjila za 148 osoba. Međutim, postoje i zabrinjavajući pokazatelji, a radi se o trendu sve većeg broja nepokrivenih radnih mjesta. 

Primjerice, u siječnju je na zavod došlo 805 osoba, a prijavljeno je 988 novih radnih mjesta. Već tu je vidljiva čudna pojava da osobe ostaju na Zavodu iako tržište praktički vapi za radnicima. Jasno je da se ne može očekivati idealna situacija u kojoj bi 805 novoprijavljenih pokrilo upražnjena mjesta, ali je razlika ipak prevelika da bi ju se zanemarilo. Ovoga mjeseca ta je razlika još veća.

Sve veća i mršavija ponuda

Naime, sad je evidentirana 591 nova nezaposlena osoba - od čega je 358 njih dalo/dobilo otkaz na prethodnom radnom mjestu. A u ponudi je bilo 1182 slobodnih radnih mjesta. Od te brojke čak 406 radnih mjesta bilo je otvoreno u prerađivačkoj industriji. Velika je ponuda i u sektoru trgovine (135) te u građevinarstvu (122). Kad se pogleda popis najtraženijih zanimanja, čak 7 od prvih 10 ne zahtijevaju praktički nikakve kvalifikacije - radnici/ce na proizvodnoj liniji, skladišni radnici/ce i radnici/ce na montaži samo su neki od primjera.

Tu su, dakako, i prodavači/ce, za koje se sve rjeđe traže kvalifikacije i iskustvo. Radi se, dakle, o poslovima koji podrazumijevaju dosta teškog rada i to u smjeni, prekovremene sate i slabe plaće. Ostala 3 zanimanja - vodoinstalater/ka, instalater/ka i kuhar/ica trebaju samo srednju naobrazbu. Premda tu ponuda zna već biti solidnija, radnici s ovim kvalifikacijama sve češće odlaze u inozemstvo, gdje su ovi poslovi plaćeni kudikamo bolje nego ovdje. Osobito ako uz kvalifikaciju imaju i dobro iskustvo, sposobnosti i znanje jezika. Uglavnom, više nije problem pronaći posao - sada je puno veći problem poslodavcima, posebno u intenzivno radnim djelatnostima, pronaći radnike.

Komentari