nije sve savršeno

Nezaposlenost u našem kraju sada je na rekordno niskim granama - ali ima i zabrinjavajućih trendova

Objavljeno: 31.10.2017. 14:13

Zadnja izmjena: 31.10.2017. 14:15

Foto: Arhiva

Nakon blagost porasta u srpnju, nezaposlenost je u našem kraju ponovno počela padati - nakon stidljivih 0,6% u kolovozu, pad se ubrzao na značajnih 5,6% u rujnu, tako da je sada - prema biltenu HZZ-a - na Zavodu rekordno mali broj od 3775 osoba.

Gledano u postotcima, najveći je pad na području Ludbrega od 8,5%, a brojčano gledano najviše se smanjio broj nezaposlenih u Varaždinu - za 156 osobe. Jedini porast nezaposlenosti izmjeren je u područnom uredu Cestica, gdje se povećao za 6,5%, odnosno, 12 osoba.

Tri zabrinjavajuće pojave

U rujnu je posao našao 584 ljudi, a tome treba dodati i 25 mladih nezaposlenih koje su primljeni na stručno osposobljavanje. Također je zabilježeno i smanjivanje neravnoteže između nezaposlenih žena i muškaraca. Dok su kolovozu nezaposlene žene činile 54,8%, sada je njihov udio pao za točno 2%.

Premda ove brojke bude optimizam, ipak postoje i neki zabrinjavajući trendovi:

  • Nastavlja se - pa čak i raste - neravnoteža na tržištu rada. Sve je manje nezaposlenih, a sve je više radnih ponuđenih radnih mjesta - u kolovozu se tražilo 1111 novih radnika, a u rujnu 1313. To upućuje na činjenicu da je poslodavcima sve teže naći nove radnike.
  • I dalje su najtraženiji radnici s nižom stručnom spremom - tako je i u rujnu najveća potražnja (129) bila za radnicima na proizvodnoj liniji. To je više nego dvostruko od 55 ovih radnika kojih se tražilo u kolovozu.
  • U rujnu se pojavila i velika potražnja za liječnicima - preciznije, zdravstvene su ustanove imale otvorena radna mjesta za 43 doktor/ica medicine, čime je ovo zanimanje skočilo na 4. mjesto po traženosti. Nažalost, to prilično jasno upućuje na trend odlazaka naših liječnika u inozemstvo - i pitanje je kako će se ova brojka popuniti.

 

Komentari