‘NOVCEM EU SPASILI SMO 400 ZAGORSKIH MLJEKARA ‘Nove cisterne obilaze dobavljače i omogućuju građanima domaće i svježe mlijeko Veronika’

Objavljeno: 07.04.2015. 09:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Izvor: Ilustracija

Iz novih, strukturnih EU fondova možemo povući 81 milijardu kuna do 2020. Taj novac nije kredit: to su bespovratna sredstva koja možete dobiti ako aplicirate na natječaje koje će raspisivati resorna ministarstva.
POŠALJITE PITANJE Želite aplicirati, ali ne znate kako i za što možete povući novac? Pošaljite pitanje na [email protected] i dobit ćete odgovor eksperata za EU fondove
U natkrivenom dijelu zagrebačke tržnice Dolac, na odjelu za mlijeko i mliječne proizvode, jedan štand ima gotovo kultni status: to je mjesto mini mljekare Veronika iz zagorskog sela Desinića.
Postavite pitanja stručnjacima i saznajte kako do 81 milijarde kuna iz EU fondova


Priprema projekta
Mini mljekaru u Desiniću je osnovao Mladen Šurbek kada mu je sinulo da u Zagorju nema mljekare, premda brojna domaćinstva drže mliječne krave i proizvode svježe mlijeko, što znači da postoji obilje izvrsne 'sirovine'. Velimir Šlogar iz Veronike u razgovoru za Jutarnji prisjeća se kako je u mljekari 2007. godine radilo 47 zaposlenika. Danas ih je već 140. A svi oni rade za oko 400 zagorskih malih i srednje velikih poljoprivrednika koji, zahvaljujući Veroniki, mogu plasirati svoje mlijeko na tržište. Za obilazak oko 400 kooperanata po uskim, vijugavim i strmim cestama mini mljekari potrebne su posebne manje cisterne. Sada ih imaju šest, ali pojavila se potreba za suvremenijima koje će kod prihvata mlijeka odmah provesti i njegovu analizu.
Za četiri takve nove cisterne trebali su osigurati 2,5 milijuna kuna plus PDV. Zato je Veronika početkom 2014., uz pomoć i u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, počela pripremati dokumentaciju za prijavu za EU fondove. Dobili su ponude od tri isporučitelja traženih cisterni, odabrali najbolju i dobili potvrdu izbora od nadležnoga ministarstva.


Isplata novca
Dvije nove cisterne već su u Veronikinu dvorištu, a još dvije bit će isporučene za nekoliko dana. Na kraju će Veronika, kad preda sve papire, priredi završno izvješće o provedenoj investiciji i pribavi odobrenje za isplatu, iz strukturnih fondova EU dobiti bespovratnu potporu od milijun i 250 tisuća kuna.
Specijalni kamioni cisterne, kojima Veronikini vozači mogu otići i po samo deset litara mlijeka u zagorsku “domačiju”, neće samo sačuvati autohtonu proizvodnju mlijeka, nego će i kupcima osigurati najukusnije mlijeko, bez konzervansa i ne starije od 24 sata.
Vlasnik Mladen Šurbek dosta očekuje od Programa za ruralni razvoj, kroz koji će biti moguće pokrenuti nove investicije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Program vrijedan dvije milijarde eura omogućit će da se kroz 16 različitih mjera pokrene novi investicijski razvoj u poljoprivredi i na ruralnom području. IPARD je bio pretpristupni fond na kojem je Hrvatska vježbala povlačenje novca i bio je prilično kompliciran, dok bi kroz novi program prijava projekta mogla biti puno jednostavnija.
Mini mljekara Veronika
Uzeli 1,25 milijuna kn
Novac smo iskoristili za kupnju četiri manja kamiona-cisterne za mlijeko.


Što smo naučili?
U projekt su krenuli u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, i to se pokazalo dobro. Uz njenu pomoć prikupili su svu potrebnu dokumentaciju i napisali projekt te ga prijavili za sufinanciranje iz europskih fondova. Važno je dobro napisati i završno izvješće o realizaciji projekta jer o tome ovisi dobivanje odobrenja za isplatu novca, koja u načelu traje oko 30 dana.
Informativni sadržaj je sufinanciran sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Članci su napravljeni u produkciji Native Ad Studija u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, u skladu s profesionalnim standardima Jutarnjeg lista.

 

Izvor: poduzetnistvo.org

Komentari