Novi otkazi u Cesti: 35 vozača iz Ceste na cestu

Objavljeno: 13.06.2011. 12:46

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Novi otkazi u Cesti. Nakon što je prije oko mjesec dana otkaze dobilo 84-ero zaposlenika te varaždinske građevinske kompanije, ovih dana „radne knjižice“ su uručene i 35-orici vozača. Prije samo nekoliko godina Cesta je zapošljavala i do 850 radnika, a danas ta ugledna tvrtka ima 302 zaposlena radnika.

Zbog smanjenih ulaganja u građevinu i infrastrukturu, varaždinska kompanija Cesta našla se u velikim problemima koji su se odrazili i na broj zaposlenih. Otpuštanja su počela već krajem 2009. godine i od tada se kontinuirano provode.

Prije malo više od mjesec dana otkaz su dobila 84 zaposlenika te tvrtke, a ovih dana „radne knjižice“ su uručene 35-orici vozača u toj tvrtki.

Potvrdio nam je to i sindikalni povjerenik u tvrtki Cesta Ljubomir Pintarić.

- Nažalost, tvrtka je primorana otpuštati radnike. Uprava tvrtke ocijenila je da, s obzirom na stanje na tržištu, nema smisla držati toliko kamiona i zapošljavati toliko vozača. Probali smo svašta da sačuvamo radna mjesta, ali u ovom trenutku nema drugog rješenja. Mogu reći samo da tvrtka poštuje sve odredbe Zakona o radu, svi koji su dobili otkaz dobit će otpremnine, poštuju se otkazni rokovi, uračunavaju se prekovremeni rad i godišnji odmori – rekao nam je Pintarić.

Inače, prosječna otpremnina za zaposlenika Ceste koji je u tvrtki proveo oko 7 godina iznosi oko 15 tisuća kuna. 35-orica vozača koji su ovih dana dobiti otkaz radili su u Cesti od 5 do 8 godina.

Kao glavni razlog za otpuštanja, Pintarić je istaknuo pad ulaganja u građevinu i infrastrukturu, ali i „dumping“ cijene od strane konkurencije.

- Jednostavno nemožemo dobiti ni jedan veliki ugovor. Na javnim natječajima smo uvijek drugi ili treći jer konkurencija spušta cijene ispod granice isplativosti. Nije mi jasno kako mogu uzimati poslove koji nisu isplativi. Pazite, oni rade, a istovremeno stvaraju gubitak! Mi imamo svoju šljunčaru, svoj kamenolom i svoju asfaltnu bazu, a poslove dobivaju tvrtke koje to nemaju. Naši vlasnici, francuska kompanija Colas, su tu najmanje krivi.  Javljaju se na sve natječaje, slažu dobre ponude i sve rade po zakonu i propisima ali jednostavno ne uspijevamo dobiti poslove - ističe Pintarić.

Sve to utjecalo je i na broj zaposlenih. U najboljim danima, prije samo nekoliko godina, Cesta Varaždin zapošljavala je i do 850 radnika, a danas ima 302 zaposlena. To je inače i doljnja granica za licencu kako bi se mogli prijavljivati na javne natječaje za najveće i najunosnije poslove u građevini.

Doznajemo i da su se otpušteni vozači jutros okupili u prostorijama tvrtke kako bi razgovarali s upravom. O čemu su razgovarali i kakvi su bili efekti tog razgovora međutim nismo uspjeli doznati.


Komentari