što je sve otkrio nenad bakić

POČELA BITKA ZA SPAS! Novi vlasnik Varteksa kaže da tvrtka ima "goriva" za 6-9 mjeseci

Objavljeno: 13.03.2018. 14:59

Zadnja izmjena: 13.03.2018. 15:36

Foto: ilustracija

Novi većinski vlasnik Varteksa, investitor Nenad Bakić, na svom blogu objavio je detalje poslovanja ove varaždinske tekstilne industrije, ističući kako „Varteks ima 'goriva' za 6-9 mjeseci da pokaže da je sposoban napraviti zaokret“.

„Za početak je spašen (možda je bio u najtežoj situaciji ikada), a time i radna mjesta u njemu...“, piše Bakić koji je u posljednjoj dokapitalizaciji, investiravši 20 milijuna kuna, postao većinskim vlasnikom ove tvrtke. Priznaje da je to situacija u kojoj se nije želio naći (velika briga i veliki financijski angažman), međutim navodi i genezu kako je do toga došlo. Kako kaže, situacija je postala „gusta“ i prije nego se pojavio investicijski „rescue“ fond Valtegra (od čega na kraju nije bilo ništa), kada je kao najveći dioničar „daleko prešao ono što bi se od ikojeg dioničara očekivalo“ i beskamatno posudio novce za plaće. Olakšavajuća okolnost pritom je bila izjava uprave o dogovoru s bankama o restrukturiranju duga.

Budući da se društvo zaista našlo na rubu, Bakić se nakon toga sâm najavio kao investitor i pozvao druge na sudjelovanje: „Jako je dobro da je u dokapitalizaciju sudjelovao i predsjednik uprave...“, ističe ovaj investitor, naglašavajući kako je to izuzetno neuobičajeno, ali i – motivirajuće. Budući da, pak, u dokapitalizaciji nije sudjelovao nitko drugi osim njega i Zorana Košćeca (koji je svoja potraživanja od 4,5 milijuna kuna pretvorio u kapital), Bakić je tako postao većinskim vlasnikom.  Smatra dobrim što je nadzorni odbor krenuo od samog vrha – imenovanjem nove uprave. Napominje i to, da će Varteks nakon ozdravljenja pokušati i bolje plaćati radnike, međutim najprije treba izbjeći propast; spasiti tvrtku i radna mjesta.Uvjeren je pritom da su na pravom putu, te da će veliku 100-u obljetnicu tvrtke ove godine moći proslaviti dostojanstveno. Otkriva da će nakon perioda stabilizacije za potpuni preokret tvrtka trebati još nekoliko milijuna eura, no nada da će se banke i prije toga uvjeriti „da je Varteks bankabilan“.

Komentari