Novo potonuće na azijskim burzama

Objavljeno: 08.08.2011. 09:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: nysun.com

Iako su ekonomski analitičari još prošlog petka najavili da će svjetske burze u sljedećim tjednima biti vrlo hirovite, pomalo neočekivano snižavanje američkog kreditnog rejtinga dodatno je "dolilo ulje na vatru" u atmosferi panike na svjetskom tržištu koje se pribojava nove recesije, prenosi index.hr.

Među prvima su reagirale azijske burze koje su jutros znatno potonule te je nastavljena jedna od većih "rasprodaja" dionica u posljednjim godinama. Japanski indeks Nikkei 225 pao je 2,4 posto, južnokorejski Kospi čak 5 posto, hongkonški indeks Hang Seng 4 posto, a mumbajski Sensex 3 posto.

Azijske ekonomije ovise o izvozu na europsko i američko tržište

Investitori su i dalje snažno zabrinuti zbog maglovite perspektive rasta svjetskog tržišta koje se bori s dužničkim krizama u SAD-u i Europi, unatoč tome što su zemlje G7 i Europska centralna banka obećale da će napraviti sve kako bi održali financijsku stabilnost. Međutim, snižavanje američkog kreditnog rejtinga imalo je veće implikacije nego li se u prvi tren mislilo.

- Snižavanje ima posljedice, jer pokazuje da će projicirani rast u SAD-u i dalje ostati usporen u narednih dvije, dvije i pol godine. To znači da bi SAD mogao ponovno potonuti u recesiju, što će jako naškoditi Aziji koja ovisi o izvozu na američko tržište - kazao je Alvin Liew iz singapurske banke UOB.

- Još uvijek ovisimo o potražnji iz Europe i SAD-a. Usporavanje tih ekonomija će značiti smanjenje potražnje, a to će potkopati i nosivi stup azijskih ekonomija - dodao je Arjuna Mahendram iz HSBC-a.

Novac će s razvijenih doći na tržišta u razvoju

Zbog pojačanog osjećaja ekonomskih rizika, investitori su danas nastavili s mijenjanjem svojih portfelja. Danas su prodavali sirovu naftu, zbog straha o padu potražnje u SAD-u. Istovremeno je zlato na azijskom tržištu doseglo rekordne cijene od skoro 1700 dolara po unci, jer se investitori vraćaju manje rizičnim imovinama.

- Malo je mjesta gdje se u ovakovoj situaciji možete sakriti, ali zlato je jedno od njih, jer ne postoji centralna banka koja ga prodaje - rekao je Greg Gibbs iz RBS-a.

Mnogi analitičari misle kako je reakcija burzi pretjerana, te da mnogi investitori namjerno ruše cijene dionica kako bi ih ubrzo povoljnije kupili. Mahendram smatra kako je potencijal rasta azijskih ekonomija bolji od američkog i europskog, te da će investitori s vremenom fokus morati prebaciti na regionalna tržište.

- Doći će do smjene i kupci će se okrenuti Aziji. Novac će ići iz razvijenih prema tržištima u razvoju - zaključio je Mahendram.


izvor: index.hr

Komentari