Obrtnički forum: Konkurentnost obrtništva i izazovi ulaska u Europsku uniju

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 19.04.2013. 07:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U Županijskoj palači u četvrtak je održan 4. Obrtnički forum Varaždinske županije, na kojem se raspravljalo o temi "Obrtništvo pred ulaskom u Europsku uniju".

Cilj Obrtničkog foruma bio je sagledavanje mogućnosti prevladavanja postojećih poteškoća i održanja konkurentnosti obrtništva, a razgovaralo se i o izazovima s kojima će se obrtnici susresti prilikom skorašnjeg ulaska u Europsku uniju.

- Vjerujem da ćemo saznati više o mjerama koje zanimaju obrtnike, detalje o Poduzetničkom impulsu, Strategiji razvoja poduzetništva i svemu što obrtništvo može pomaknuti sa sadašnjih crnih brojki. Vjerujem u kvalitetne prijedloge i pozitivne pomake prema naprijed - rekla je na početku zamjenica župana Blanka Glavica-Ječmenica te održala prezentaciju u kojoj se osvrnula na aktualne statističke podatke o obrtništvu Varaždinske županije, uzrocima sadašnje situacije te na predložene mjere za prevladavanje poteškoća.
 
Pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Stjepan Koraj predstavio ovogodišnji Poduzetnički impuls, kao i Strategiju razvoja poduzetništva u Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2020. godine. Kao pet najvažnijih ciljeva Strategije istaknuo je poboljšanje ekonomske poduzetničke uspješnosti kroz povećanje udjela poduzetnika u bruto domaćem proizvodu, stvaranje povoljnijih izvora financiranja, promociju poduzetništva, poboljšanje poduzetničkih vještina kroz desetpostotno povećanje visokoobrazovanih stručnjaka zaposlenih u poduzetništvu te poboljšanje poslovnog okruženja.
 
Mogućnosti koje se pružaju na tržištu Europske unije koje broji 500 milijuna potrošača, ali i promjene kojima će se morati prilagoditi, obrtnicima je predstavila glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić.
 
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini. Osvrnuo se na izmjene i dopune nekoliko zakona, pri čemu je naznačio kako su promjene, koje će u budućnosti doživjeti obrazovni sustav da bi adekvatno odgovorio situaciji na tržištu rada, naznačene kao jedan od glavnih alata poticanja poslodavaca u otvaranju radnih mjesta.

Komentari