prelazak na euro

Od danas možete kupiti pakete eurokovanica - za 100 kuna dobijete 33 kovanice

Objavljeno: 01.12.2022. 10:20

Za 100 kuna građani od danas u poslovnicama Fine, Hrvatske pošte te banaka bez naknade, odnosno po utvrđenom fiksnom tečaju od 7,53 kuna za jedan euro, mogu kupiti prvi "paketić" eurokovanica.

U "početnom" paketu dobit će 13,27 eura sadržanih u 33 kovanice - po pet kovanica od 50, 20, 10 i 1 centa, četiri kovanice od po 2 te po tri kovanice od 2 i 1 eura te 5 centi, s kojima će moći u kupnju od početka iduće godine. Kako navode iz Hrvatske pošte, kupnja je moguća isključivo u gotovini, a svaka fizička osoba može kupiti najviše dva paketa. Prilikom kupnje izdavat će se i potvrda o prodaji kojom se kupci obavještavaju o zabrani korištenja hrvatskih eurokovanica prije 1. siječnja 2023. godine.

- Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj - rekao je tim povodom Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Komentari