Rok do 16. svibnja

Od ponedjeljka poljoprivrednici podnose zahtjeve za ovogodišnju Izravnu potporu

Objavljeno: 02.03.2016. 16:40

Foto: Arhiva eVž

Podnošenje jedinstvenog zahtjeva za potporu ove godine počinje u ponedjeljak, 7. ožujka i traje do 16. svibnja 2016. godine...

Putem jedinstvenog zahtjeva moguće je zatražiti potporu za izravna plaćanja iz Programa izravnih plaćanja; plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima – mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan, priopćila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

IAKS mjere ruralnog razvoja obuhvaćaju: Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene; Mjera 11 – Ekološki uzgoj; Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima, a tu je iotpora za očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara poljoprivrednog bilja.

Svim aktivnim poljoprivrednicima prošle (referentne) godine dodijeljena su prava na plaćanja po principu „jedan prihvatljivi hektar - jedno pravo na plaćanja“, pa od ove godine poljoprivrednici mogu ostvariti nova prava na plaćanja isključivo iz Nacionalne rezerve ili prijenosom prava od drugog poljoprivrednika.

Prijenos prava na plaćanja - putem prodaje, darovanja, nasljeđivanja ili zakupa - poljoprivrednici moraju prijaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 1. svibnja ove godine.

Kao i prijašnjih godina, jedinstveni zahtjev poljoprivrednici ispunjavaju elektronski kroz AGRONET, a podnose „papirnato“ poštom ili osobno regionalnom uredu Agencije za plaćanja do 16. svibnja.

Svima koji nisu u mogućnosti samostalno popuniti zahtjev u AGRONET-u  pomoć mogu dobiti u     regionalnim uredima Agencije za plaćanja.

Komentari