Odbor za energetiku Unije za Mediteran održao sastanak u Ludbregu

Objavljeno: 10.10.2014. 07:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Ludbreg

Zaštita okoliša u Hrvatskoj, uporaba obnovljivih izvora energije u području gradnje, razvoj održivog turizma na Mediteranu te razvoj projekta "Eko-gradovi" neke su od tema o kojima su 6. listopada u Hrvatskom saboru raspravljali članovi Odbora za energetiku, zaštitu okoliša i vode Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, a u utorak, 7. listopada sastanak je nastavljen u Ludbregu.

Sudionici sastanka zastupnici su nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, nacionalnih parlamenata južnog Sredozemlja i stručnjaci iz područja zaštite okoliša.

– Odbor ima svoje redovne sastanke u Zagrebu, a Ludbreg su odabrali kao mjesto dobre prakse. Dobili smo priliku pokazati sve ono što je Ludbreg učinio u održivom razvoju ne samo gospodarstva, nego i cijeloga grada. Prezentirali smo i projekte pomoću kojih ćemo učiniti grad još zelenijim i u vremenu koje dolazi prijaznijim za život. Ponosni smo što im možemo pokazati naš dječji vrtić koji je prva javna zgrada u Hrvatskoj koja je dobila energetski certifikat. Nakon toga učinjeno je još dosta dodatnih radova i vrtić sada zadovoljava sve suvremene standarde energetske učinkovitosti. Predstavili smo i projekt javne rasvjete te dvije tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije, odnosno pametnom potrošnjom električne energije, Ducati i Energy Plus, tako da smo pokazali u kojem smjeru Ludbreg ide – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, a osvrnuo se i na daljnje planove.

– Ostvarujemo suradnju s brojnim partnerima, dokaz je Italija, isto tako i Austrija, a očekujemo i investicije u proizvodnju energije. Ludbreg je na karti geotermalnih potencijala i očekujemo raspisivanje natječaja Ministarstva gospodarstva. Nadamo se da ćemo pronaći zainteresirane partnere iz Europe ili mediteranskoga okruženja koji će biti spremni uložiti u istraživanje, a kasnije i u korištenje geotermalne energije iz geotermalnih izvora za proizvodnju struje, ali isto tako i za grijanje, te proizvodnju cvijeća, voća, povrća i sve druge oblike koji se budu pokazali isplativima – objasnio je Bilić.

Republika Hrvatska od 2010. aktivno sudjeluje u radu Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, a temeljni ciljevi ovog parlamentarnog foruma su promicanje suradnje između država članica Europske unije i država južne obale Mediterana u okviru dijaloga o političkim, sigurnosnim, gospodarskim, socijalnim i kulturnim pitanjima.

- Ovo su naši prvi sastanci u Hrvatskoj, a u sklopu sastanaka uvijek želimo vidjeti i najbolje primjere iz prakse. Dobili smo priliku posjeti Ludbreg, a posebno nas raduje kad manji gradovi u obnovljivim izvorima energije vide priliku. Jedna od važnih inicijativa Unije je projekt umrežavanja gradova s manje od 10.000 stanovnika Eko gradovi, čiji su kandidati tijekom našeg posjeta Hrvatskoj postali i hrvatski predstavnici Vis i Komiža – objasnio je Stefan Schennach, predsjednik Odbora.

Parlamentarna skupština Unije za Mediteran, koja broji 280 članova, zasjeda barem jednom godišnje, a djeluje kroz pet odbora: Odbor za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava; Odbor za gospodarska, financijska, socijalna i obrazovna pitanja; Odbor za promicanje kvalitete života i kulturu; Odbor za prava žena i Odbor za zaštitu okoliša, energetiku i vode.

U sklopu sastanka u Ludbregu održane su i dvije prezentacije. Gradski službenici predstavili su projekte u sferi energetske učinkovitosti, dok je predstavnica Energetskog instituta Hrvoje Požar održala predavanje na temu "Ludbreg – energetski pametan grad".

Sastanku u Ludbregu nazočio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić i zamjenica ludbreškog gradonačelnika Vera Jadanić.

Komentari