Održana 5. sjednica Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju

Objavljeno: 12.12.2014. 13:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači je održana peta po redu sjednica Savjeta za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije.

Predsjednica Savjeta doc.dr.sc. Marina Klačmer Čalopa osvrnula se na rad Savjeta tijekom 2014. godine.

- Savjet je održao pet sjednica, od čega su tri bile radne, jedna tematska, a u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova održana je javna tribina o poduzetništvu žena. Na sjednicama se raspravljalo o usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada, predstavljen je nacrt Industrijske strategije 2014-202, uloga poslovnih zona u privlačenju investitora te je obrađena tema o ženama u poduzetništvu. Moram istaknuti kako su na sjednicama sudjelovali pomoćnici ministara različitih ministarstava, te je time bio omogućen direktan kontakt s nositeljima izrade strateških dokumenata – rekla je Klačmer Čalopa te dodala kako je prema planu rada koju su članovi savjeta definirali početkom godine, obrađena većina tema.

Članovi Savjeta složili su se da je potrebno jačati suradnju s drugim tijelima, poput Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Varaždinske županije i posebice sa Savjetom mladih, naročito u pitanjima zapošljavanja mladih, koje predstavlja jedan od gorućih problema.

Sjednici je prisustvovala privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Jelena Zrinski Berger, koja je prisutne članove izvijestila o planiranim aktivnostima Upravnog odjela u sljedećoj godini, a kao najveći projekti izdvojeni su Vodič za investitore, kreditiranje poduzetnika, izrada Županijske razvojne strategije i Strategije razvoja turizma, Akcijski plan energetske učinkovitosti, program energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije, koji Županija provodi u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost, te integrirani prijevoz putnika.

Podsjetimo, Savjet za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju osnovan je Odlukom Županijske skupštine Varaždinske županije od 19. studenog 2013. godine, kao savjetodavno radno tijelo Županijske skupštine u pitanjima gospodarstva i međuregionalne suradnje. Nasljednik je rada Savjeta za europske integracije, koji je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju dobio dopunjen djelokrug rada, no europski poslovi ostaju i dalje jedan od temeljnih zadataka.

Komentari