Održana radionica o tradicijskim obrtma u okviru IPARD programa

Objavljeno: 09.05.2012. 10:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Varaždinska županija

U okviru Europskog tjedna u Skupštinskoj dvorani Županijske palače održana je radionica „IPARD program u Varaždinskoj županiji – Tradicijski obrti“ u organizaciji Obrtničke komore Varaždinske županije i Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Na radionici su se  mogle saznati detaljnije informacije o samom IPARD programu, predstavljene su mogućnosti prijave na natječaj mjere „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ unutar IPARD-a, a kroz konkretne primjere dobre prakse i sudjelovanjem na predavanju svi zainteresirani su mogli dobiti informacije o mogućnostima za obrtnike u okviru natječaja.

Kako je naglasio predavač Krunoslav Lukačić iz Agencije za razvoj Varaždinske županije,  želja je, kroz ovu radionicu, potaknuti na povećanje svijesti o razvoju tradicijskih obrta u Varaždinskoj županiji.

- Na području cijele Hrvatske do sada su prijavljena samo dva tradicijska obrta na IPARD program za sektor tradicijskih obrta, a oba su upravo iz Varaždinske županije, Staklorez Šestak iz Možđenca i Svjećarsko-medičarski obrt Slavica iz Klenovnika – istaknuo je Lukačić.

Također, na predavanju je kroz primjer dobre prakse svoje iskustvo s IPARD-om podijelila i Valentina Gladović-Nedić iz Svjećarsko-medičarskog obrta Slavica koja je upravo kroz IPARD natječaj vidjela mogućnost poboljšanja poslovanja i dobivanja sredstava za uređenje Licitarske hiže, u kojoj se mogu vidjeti tradicionalni licitarski proizvodi, ali i okušati se u njihovoj izradi.

Inače, IPARD je V. komponenta IPA-e i program koji se provodi kroz tri osnovna cilja ili strateška prioriteta; Poboljšanje tržišne učinkovitosti i provedba standarda Zajednice, Pripremne radnje za provedbu poljoprivredno okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvoja i Razvoj ruralne ekonomije u koji spada Mjera 302 Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti, pod kojom je i sektor tradicijskih obrta.

Prijavitelji na natječaj mogu biti fizičke i pravne osobe u rangu mikro poduzeća, u privatnom vlasništvu ili 25 posto u državnom ili vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne samouprave te ako zadovoljavaju specifične kriterije prihvatljivosti za sektor tradicijskih obrta iz IPARD-a.

Kako je naglasio direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikola Kučiš Agencija stoji na raspolaganju svim zainteresiranim prijaviteljima na natječaj, u pružanju pomoći i informacija te pripremi i provedbi samog natječaja.

Najviša vrijednost prihvatljivih izdataka za koje se može ostvariti potpora po projektu je 150.000 eura, a povrat iznosi 50 posto prihvatljivih izdataka namijenjenih za izgradnju ili poboljšanje nepokretne imovine, kupnju nove mehanizacije i opreme i opće troškove do gornje granice od 12 posto od ukupno prihvatljivog iznosa ulaganja.

Sredstva potpore za Mjeru 302 osiguravaju se iz proračuna Europske unije i Republike Hrvatske, s time da Europska unija sudjeluje sa 75 posto udjela, a Republika Hrvatska sudjeluje s 25 posto udjela.

Sljedeći planirani rok za IPARD natječaj, Mjeru 302 je predviđen za razdoblje od 20. kolovoza do 24. rujna 2012. godine.

Komentari