Održana sjednica Obrtničke komore Varaždinske županije

Objavljeno: 23.12.2015. 15:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: OK Varaždin

Programom rada za 2016., koji je usvojen na jučerašnjoj 3. Sjednici Skupštine Obrtničke komore Varaždinske županije, istaknuto je kako će Obrtnička komora Varaždinske županije u 2016. godini djelovati u cilju poboljšanja uvjeta u poslovanju obrtništva, kroz suradnju s nadležnim županijskim institucijama, razvojnim agencijama i organizacijama, kako bi se ubrzao razvoj tog važnog dijela gospodarstva...

Naime, projektom zajedničke nabave – HOK ZNA, svojim članovima smanjit će se ulazni troškovi i samim time olakšati poslovanje. Nastojat će se ojačati uloga koju OKVŽ ima u području obrazovanja, kako bi Komora postala jedinstveni centar razvoja obrtničkog znanja te cjeloživotnog obrazovanja obrtnika. Komora će također nastaviti zastupati interese obrtnika pred državnim tijelima i davanjem mišljenja i prijedloga te inicijativama utjecati na donošenje zakona u području obrtništva.

Skupština je donijela Financijski plan Obrtničke komore Varaždinske županije za 2016. godinu. Prihodi za 2016. godinu planiraju se u iznosu od 712.150,00kn, a u istome iznosu se planiraju i rashodi. Prihode čine prodaje roba i pružanja usluga, prihodi od članarina i članskih doprinosa, prihodi od imovine, od donacija i od povezanih neprofitnih organizacija.

U izvješću o svome radu predsjednik Mario Milak posebno je istaknuo sudjelovanje Obrtničke komore na humanitarnoj akciji za razredni odjel Žažina u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje su donirana računala i knjige, a također skupljeno je i 3.000,00 kn za djecu s autizmom, a s posebnim ponosom osvrnuo se i na potpisivanje „Povelje prijateljstva i suradnje“ s Obrtničkom komorom Zagreb.

Ovu skupštinu svečano su uveličali i gosti iz Zagreba i Krapine: predsjednik Obrtničke komore Zagreb: Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, Antun Trojnar, Miro Čaržavec, Josip Tržec i Zdravko Bubnić.

Obrtnička komora Varaždinske županije će u suradnji s drugim komorama aktivno djelovati na buđenje svijesti javnosti o obrtu kao gospodarskom subjektu koji stvara novu vrijednost, samozapošljavanje i otvara nova radna mjesta. Stabilan i povoljan zakonski okvir, uklanjanje nepotrebnih zakonskih barijera, razumijevanje specifičnosti obrtništva i neophodna podrška države, esencijalni su opstanak hrvatskog obrtništva.

Isto tako, strukovna organiziranost i povezanost jačat će se cehovskim radom, a istim će se štiti i interesi struke. OKVŽ surađivat će sa komorama u okruženju, kao i komorama u EU, a također i sa Agencijom za razvoj Varaždinske županije, Razvojnom agencijom SJEVER-DAN, Upravnim odjelom za gospodarstvo Varaždin, HGK – Županijskom komorom Varaždin, Državnom upravom, financijskim institucijama i svim ostalim institucijama i udrugama.

Komentari