Održana Skupština Agro–turističkog klastera "Lepoglava"

Objavljeno: 03.03.2015. 10:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Grad Lepoglava

Izvor: galerija-images/agro-turistcki klaster lepoglava

Agro–turistički klaster "Lepoglava" osnovan je 2010. godine s ciljem razvoja ruralnog turizma i poljoprivrede ujedinjavanjem turističke i poljoprivredne ponude svojih članica čiji su se predstavnici okupili u Lepoglavi na 4. redovitoj skupštini na kojoj su o radu Klaster u proteklom jednogodišnjem razdoblju govorili njegov predsjednik Slavko Štefičar i klaster menađerica Kristina Pintarić.

U izvješću o radu navedene se aktivnosti Klastera podijeljene u tri kategorije – informativno - savjetodavna, edukacija i stručno usavršavanje te marketing.

Što se informativno – savjetodavne funkcije tiče, Agro – turistički klaster "Lepoglava" protekle je godine započeo s projektom Pokusno – pokaznog polja uzgoja buča odradivši sve pripreme kako bi se na proljeće mogla izvršiti sjetva.

- Kao što smo i najavili na prošloj Skupštini, Klaster, koji se u prve svoje četiri godine prvenstveno bavio razvojem turizma i plasiranjem odnosno marketingom naših proizvoda, okrenuo se, i to značajno, prema poljoprivredi. Prvi korak u realizaciji projekta pokaznog polja buča bilo je  dobivanje koncesije od Grada Lepoglave na 1,8 hektara zemljišta na kojem smo napravili pripremne radove kako bi ove godine mogli krenuti s pokaznim poljem buča – istaknuo je predsjednik Klaster Slavko Štefičar.

Osnovni cilj navedenog projekta, koji se provodi uz potporu Grada Lepoglave i Varaždinske županije te u suradnji sa Savjetodavnom službom i Uslužnom uljarom Presečki, stavljanje je u funkciju zapuštenog zemljišta uz istovremeno predstavljanje građanima mogućnosti ostvarivanja dodatne zarade. Zaradu na taj način planira ostvariti i Agro – turistički  klaster "Lepoglava".

- Ako sve prođe dobro, jer znamo da je poljoprivreda tvornica na otvorenom i uvijek se nešto može dogoditi uslijed loše godine, planiramo na kraju godine od tog pokaznog polja ostvariti prihod od 30-tak tisuća kuna. Pripremamo i neke modele koji bi uključili čim više građana  s područja grada Lepoglave da se s nama uključe u taj projekt i ako se to pokaže dobro, prihodi će biti i veći – dodao je Štefičar.

A građani se u projekt mogu uključiti također sadeći buče i to samostalno na svom polju prema preporukama koje će dobiti prateći sadnju na pokaznom polju, zatim sadeći buče u kooperaciji s ATK Lepoglava ili pak davanjem zemljišta Klasteru u zakup za sadnju buča prema prethodno definiranim uvjetima i cijenama. Pri tom, u prvoj godini provedbe projekta, potonje mogućnosti odnosit će se na zemljišne površine u blizini pokaznog polja. O mogućnostima uključivanja u ovaj projekt građani će biti informirani.

Osim pokretanja projekta pokaznog polja uzgoja buča, voditelji i članovi ATK "Lepoglava" su u proteklom jednogodišnjem razdoblju, što se edukacije i stručnog usavršavanja tiče, sudjelovali na brojnim radionicama, predavanjima, sajmovima i savjetovanjima. Radilo se i na promociji, najčešće o promociji na sajmovima. No i brojni su mediji pokazali interes za aktivnosti ATK "Lepoglava" koji je u 2014. godini ostvario prihod veći od 190 tisuća kuna.

- Zadovoljan sam radom Klastera koji svojim djelovanjem objedinjuje dva potencijala grada Lepoglave – turizam i poljoprivredu. Agro-turistički klaster "Lepoglava" potvrđuje da se postojeći potencijali najbolje mogu iskoristiti udruživanjem. U svom je radu uspio jer je koristio sredstva resornih ministarstava, a i Grad Lepoglava je, prepoznajući postojeći potencijal, putem natječaja osigurao dio potrebnih sredstava. Grad je zadovoljan što Klaster u ovoj godini pokreče projekt pokaznog polja sadnje buča budući da ćemo zapuštene površine ponovno staviti u funkciju i omogućiti građanima da ostvare dodatne prihode. U tome će Grad Lepoglava stajati iza Klastera sa svim svojim resursima – istaknuo je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić koji je sa svojim zamjenikom Hrvojem Kovačem i predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Mačekom nazočio 4. skupštini Agro-turističkog klastera "Lepoglava".

Skupštinu je ispred Gradskog vijeća pozdravio njegov predsjednik Robert Maček, ispred Turističke zajednice grada Lepoglave njena predsjednica Ljubica Dubovečak te Irena Bosnić, pročelnica Odjela za turizam Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice s kojom Klaster surađuje.

{gallery}agro-turistcki klaster lepoglava{/gallery}

Komentari