Održano stručno predavanje o artritis encefalitisu koza

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.04.2013. 15:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U srijedu, 24. travnja u Županijskoj palači održano je stručno predavanje "Artritis encefalitis koza na farmama sjeverozapadne Hrvatske".

Predavanju, koje je održao Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta prisustvovao je velik broj uzgajivača i stručnjaka.

Artritis encefalitis koza (AEK) je virusna neizlječiva bolest koza prisutna u brojnim zemljama svijeta, a u Hrvatsku  bolest je pristigla početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kozama nabavljenim u Francuskoj.

Simptomi bolesti se očituju oticanjem jednog ili više zglobova prednjih i stražnjih nogu, djelomičnom ili potpunom paralizom ekstremiteta, induracijom mliječne žlijezde, povećanom sklonošću upalama mliječne žlijezde-mastitisima, smanjenom mliječnošću (do 100 kilograma mlijeka u prvoj laktaciji), promijenjenim sastavom mlijeka, povišenim brojem somatskih stanica, upalom pluća  te ugibanjem jaradi.

Istraživanje AEK-a u Hrvatskoj se provodi od ove godine zahvaljujući VIP projektu (Vijeće za istraživanje u poljoprivredi). Projektom je predviđeno uzimanje uzoraka sa otprilike 50 farmi s područja Hrvatske, a kako se radi o istraživačkom projektu, a ne programu suzbijanja, odluka o početku iskorjenjivanja bolesti leži na farmerima.

Inače, Varaždinska i Međimurska županija dvije su županije u kojima je proizvodnja kozjeg mlijeka najintenzivnija.

Komentari