rješenje problema

Online katalog kao alat za sudjelovanje hrvatskih proizvoda u javnoj nabavi

Objavljeno: 07.06.2016. 13:29

Zadnja izmjena: 07.06.2016. 13:34

Županijska komora Varaždin i Sektor za industriju i IT predstavili su online Katalog hrvatskih proizvoda. Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT objašnjava kako je cilj  predstavljanja pomoći članicama da otklone probleme u sudjelovanju u postupcima javne nabave koja se provodi u RH.

Online katalog je platforma koja objedinjuje sve hrvatske proizvode a koji su temelj javnih nabava. 42 milijarde kuna godišnje odlazi u sustav javne nabave, a vrlo je malo hrvatskih proizvoda, odnosno hrvatskih proizvođača. “Da bi promijenili tu sliku i da bi povećali udio malih i srednjih poduzetnika u postupcima javne nabave, osmislili smo novi alat, a to je online katalog hrvatskih proizvoda. Unutra su proizvodi sa njihovim tehničkim specifikacijama, troškovničkim stavkama, fotografijama…” – objašnjava Tajana Kesić Šapić te dodaje kako katalog mogu koristiti svi.

Najbitnija je suradnja između naručitelja i ponuditelja

Poduzetnici sami pune katalog, upisuju svoje proizvode, a nakon toga šalju zahtjev za registraciju. Djelatnici županijske komore provjeravaju radi li se o hrvatskom proizvodu, a nakon što prođe kontrolu, proizvod se pojavljuje u katalogu.

“Svaka osoba u Hrvatskoj može koristiti taj katalog, ali pod uvjetom da se registrira. Želimo pratiti analitiku i statistiku kako se zapravo odvija suradnja između naručitelja i ponuditelja, što je zapravo cilj ovog kataloga.”

U katalogu je trenutno 39 proizvoda, a 39 ih je trenutno u fazi odobrenja. Nadalje ističe da su hrvatki proizvodi konkurentni, ali da se preferiraju strane tvrtke.

Sljedeći korak, nakon upisanih 1000 proizvoda je kampanja prema javnim naručiteljima te velika medijska kampanja.

Komentari