Općina Trnovec Bartolovečki subvencionira kamate za mikro, male i srednje poduzetnike

Objavljeno: 14.05.2015. 12:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija/J. Novak

Kako bi pomogla poduzetnicima i obrtnicima na području Općine, ali i zadržala te poboljšala pozitivne trendove u gospodarstvu, Općina Trnovec Bartolovečki, krenula je sa subvencioniranjem kamata za mikro te male i srednje poduzetnike i obrtnike.

Riječ je o subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite u iznosu od 1 postotni poen za projekte iz proizvodne djelatnosti te 1 postotni poen za projekte iz uslužne djelatnosti. Radi se o provedbi Programa „Kreditom do uspjeha 2014“ Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“ u koji su uključeni i Ministarstvo poduzetništva i obrata te Varaždinska županija.

Ministarstvo dodatno subvencionira kamate s 2 postotna poena za proizvodnu djelatnost te 1 postotni poen za uslužnu djelatnost, dok Županija subvencionira poduzetničke kredite sa po 1 postotni poen za proizvodnu i uslužnu djelatnost kao i Općina.

- Kako bi neprestano stvarali sve bolje uvjete za razvoj poduzetništva i obrta na području naše Općine, što ujedno znači otvaranje novih radnih mjesta za naše mještane, Općina se aktivno uključuje u sve programe koji su od koristi poduzetnicima i obrtnicima. Subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite jedna je od mjera i Općina se bez razmišljanja uključila u taj program u sklopu mogućnosti koje pruža općinski proračun. Pozivamo sve poduzetnike i obrtnike da se informiraju o ovoj mjeri i maksimalno iskoriste mogućnosti koje im se pružaju u daljnjem razvoju njihova poslovanja – izjavio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Inače, krediti koji se mogu ostvariti putem ovog programa kreću se u iznosu od 100 tisuća do 5 milijuna kuna, a rok otplate je do sedam godina u slučaju kupnje nove ili dijela nove opreme odnosno do 10 godina ako se radi o kupnji, izgradnji, uređenju ili proširenju gospodarskih objekata. Moguće je dobiti i poček do dvije godine koji se računa u rok otplate kredita. Kredite je moguće dobiti kod jedne od jedanaest poslovnih banaka koje su uključene u program, a imaju svoje poslovnice u Varaždinskoj županiji.

Prema ocjeni mnogih ovako subvencionirani krediti među najpovoljnijim su kreditnim linijama za poduzetnike i obrtnike do kojih se trenutno na financijskom tržištu može doći.

Za Varaždinsku županiju osiguran je kreditni potencijal u iznosu od 25 milijuna kuna. Svi zainteresirani poduzetnici i obrtnici za poduzetničke kredite iz spomenutog programa više informacija mogu dobiti u upravnim tijelima Varaždinske županije, Franjevački trg 7/1, točnije u Upravnom odijelu za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije.

Komentari