OPG Zlatarek počelo na ekološki način uzgajati Varaždinsko zelje

Objavljeno: 17.10.2013. 16:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Savjetodavna služba

U "zeljarskom" kraju, selu Bikovec na površini od 0.75 ha marljivim i upornim radom OPG Zlatarek proizvelo je zdravo varaždinsko zelje.

Gospodarstvo je upisano u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji i trenutno se nalazi u prijelaznom razdoblju (konverzija). To je razdoblje prijelaza iz neekološke u ekološku proizvodnju tijekom kojeg se na gospodarstvu primjenjuju odredbe o ekološkoj proizvodnji.

Na proizvodnim površinama od 2.5 ha OPG Zlatarek proizvodi po principima ekološke proizvodnje uz varaždinsko zelje žitarice i povrće, a u uzgoju imaju i koke nesilice, te nekoliko ovaca.

Proizvodnja zelja je vrlo zahtjevna kako u pogledu agrotehničkih mjera tako  i u pogledu zaštite od štetnih organizama. Ovogodišnja proizvodnja obilježena je značajnim napadima štetnih kukaca. U stadiju presadnica štete su uzrokovali kupusni buhači, dok su se u kasnijim fazama rasta zelja uz buhače pojavili i kupusni moljci, kupusne sovice, kupusni bijelci, te štitasti moljci.

Plamenjača se pojavila, ali nije uzrokovala štete obzirom da je ljeto uglavnom bilo sušno s malo kratkih kišnih perioda. U zaštiti zelja primjenom biljnih pripravaka, bio-insekticida i gnojnice pripremljene na gospodarstvu, marljivi članovi obitelji Zlatarek uspjeli su u prijelaznom razdoblju ekološke proizvodnje proizvesti krasne glavice varaždinskog zelja.

Članovima OPG Zlatarek stečeno iskustvo u uzgoju zelja doprinijet će da za svoje varaždinsko zelje dobiju i znak Hrvatski eko proizvod.

Komentari