Osiguranje je potrebno poduzetnicima radi smanjenja rizika poslovanja

Objavljeno: 20.10.2012. 09:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Treći veliki okrugli stol iz serije "Imovinska osiguranja u poduzetništvu i obrtima - (trošak ili) ulaganje u  sigurniju budućnost“ održan je u Varaždinu 18. listopada u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijske komore Varaždin.

"Nizak razvoj svijesti poduzetnika, ali i domaćeg tržišta općenito, o osiguranju kao bitnom elementu u strategiji upravljanja rizicima te osiguranje koje se još uvijek promatra iz aspekta troška, a ne zaštite poslovanja i ulaganja u sigurnu poslovnu budućnost uzroci su  poražavajuće statistike imovinskih osiguranja u Hrvatskoj", rekla je Tanja Prpić iz Kvarner VIG Osiguranja, koje je i generalni pokrovitelj ove edukativne kampanje.

Zlatko Pozaić, direktor Odjela prodaje u GRAWE osiguranju ,upoznao je sudionike okruglog stola s postupkom likvidacije šteta. Zakon o obveznim odnosima nalaže da se šteta mora isplatiti u roku 14 dana, a Pozaić naglašava da kvalitetu osiguratelja pokazuje brzina rješavanja štete.

"Osiguranici moraju biti svjesni što im je osigurano, proučiti policu i po potrebi zatražiti proširenje rizika. Imati osiguranje ne znači da smo osigurani od svih rizika", zaključio je  Pozaić.

Kako prepustiti brigu o rizicima svom savjetniku za osiguranje, govorio je voditelj klučnih kupaca u Triglav osiguranju Martin Dvorski, istaknuvši važnost izgradnje povjerenja između obrtnika i poduzetnika i osiguranja, pri čemu uloga osiguratelja treba biti savjetodavna, a ne prodajna.

"Cilj savjetovanja je naći optimalno rješenje za klijenta. Oni ne ovisi samo o sposobnosti i kvaliteti savjetnika nego i o spremnosti klijenta na davanje nužnih informacija savjetniku", kazao je Dvorski. 

Na pitanje zašto prepustiti brigu o rizicima svojem savjetniku za osiguranje, Dvorski odgovara da je klijentima osiguranje dosadan, kompleksan i često nerazumljiv proizvod. Iz tog je razloga nužna stručna osoba koja će najbolje sagledati potrebe obrtnika i poduzetnika za optimalnim pokrićem individualnih rizika.

"Za razliku od razvijenih tržišta, situacija u RH je specifična jer postoji velik broj potencijalnih klijenata koji nemaju niti jedno dobrovoljno osiguranje, ali i onih koji imaju više ugovora o osiguranju, čak i unutar iste vrste osiguranja", kazao je Dvorski.

Sandra Zanki,  izvršna urednica časopisa Svijet osiguranja, upozorila je obrtnike i poduzetnike da dobro procijene je li osoba s kojom razgovaraju o osiguranju savjetnik koji će im pružiti kompletnu uslugu - od potpisivanja  ugovora do likvidacija šteta - i tek onda krenu u posao s njim.

 

Komentari