nema dogovora s hrvatskim šumama

Otkazi za 200-tinjak radnika, gasi se pilana Požgaj u Velikom Bukovcu

Objavljeno: 29.03.2021. 10:31

Zadnja izmjena: 29.03.2021. 10:33

Foto: Ilustracija/ You Tube

Požgaj Grupi predstoji sveubuhvatno restrukturiranje kojim je u prvoj fazi do 30. travnja, predviđeno gašenje primarne proizvodnje - pilana, s otkazivanjem ugovora za oko 200 zaposlenika, prenosi poslovni tjednik Lider.

Hrvatske šume nisu sklopile godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca za 2021. godinu s članicama Grupe uz obrazloženje da ne posjeduju potrebnu tehnologiju za prikazani razred završenosti proizvoda. 

Nakon uloženih prigovora i višetjednog nadzora, dogovor nije postignut te je tako Požgaj Grupa ostala bez čak 54.400 metara prostornih trupaca, na koje je minimalno računala temeljem prošlogodišnjeg poslovanja.

Prema pisanju Lidera, u neočekivanoj situaciji Požgaj Grupa uspjela je u vrlo kratkom roku napraviti potpuni zaokret u modelu nabave te se okrenuti nabavci drvne sirovine na slobodnom tržištu Hrvatske i zemalja regije, ali u obliku građe, elemenata i lamela.

Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe, ipak i u ovoj situaciji vidi priliku za svoje tvrtke. Smatra da će se i u Hrvatskoj neizbježno dogoditi liberalizacija tržišta drvne sirovine pod pritiscima iz EU, a tada će oni biti spremni za prilagodbu. Kao predvodnik dijela drvoprerađivača-finalista, prošle je godine otvoreno upozoravao na činjenicu da se hrvatska drvna industrija pretvara iz izvoznika finalnih proizvoda u izvoznika sirovina, a kao glavni uzrok tome vidi upravo to što Hrvatske šume ne poštuju propisane kriterije pri raspodjeli kvota. 

Komentari