Otplata kredita u 'švicarcima' moći će se produljiti na 2 godine

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 16.06.2011. 15:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Vlada je odluku o produljenju roka otplate kredita u roku od dvije godine donijela u dogovoru s bankama da bi se smanjila rata kredita korisnicima u švicarskim francima

Svi korisnici stambenih kredita u švicarskim francima, a ako se banke odluče onda i kredita u eurima, moći će u roku od dvije godine produljiti rok otplate, a kako bi im se smanjila mjesečna rata. Iako u načelu takve odluke banke donose same, ova je donesena u dogovoru s Vladom koja ju je i predstavila na sjednici u četvrtak, a  sa sedam banaka  će se  u petak potpisati Memorandum o mjerama za ublažavanje  položaja korisnika stambenih kredita.

Banke će izmjenu ugovora o produljenju roka otplate kredita obaviti bez naknade, a također naknadu neće naplaćivati i u slučaju ako se korisnik odluči vratiti na prethodni rok otplate, a u slučaju da se tečaj franka vrati na staru razinu.  

- Visoki tečaj franka doveo je mnoge građane do situacije tjeskobe  - rekla je premijerka Jadranka Kosor obrazlažući razloge donošenja takvog dogovora s bankama. No, jasno je da je odluka donesena i zbog banaka, odnosno sve lošije naplate stambenih kredita. Ministarstvo pravosuđa dogovorilo je pak s Javnobilježničkom komorom određivanje znatno niže naknade za solemnizaciju promjene ugovora, pa će korisnici stambenih kredita vezanih uz švicarski franak ili euro to plaćati oko 200 do 300 kuna plus PDV, umjesto dvije do tri tisuće kuna.

Vlada je donijela uredbu o visini vodnoga doprinosa kojim se proširuje broj objekata koji će moći koristiti nižu naknadu. Naime, prošle je godine vodni doprinos smanjen za 25 posto samo za poslovne građevine, odnosno prostore koji su namijenjeni prometu roba, radova i usluga kao što su primjerice prodajni centri.

Novom uredbom proširuje se kategorija poslovnih građevina u koju će sada ući i primjerice skladišta, proizvodne i servisne hale namijenjene za proizvodne, industrijske i servisne svrhe ili prostorije za istraživanja i ispitivanja. Na taj način i ti će objekti plaćati pet do šest puta manju vodnu naknadu, odnosno na godinu za oko 200 milijuna kuna manju.

Vlada će sufinancirati projekt izgradnje ribarske luke Komiža u iznosu od osam milijuna kuna jer je prepoznata njezina strateška važnost, odnosno zbog tamošnjeg dobrog ribolovnog područja.

Komentari