Otvoren stečaj u Meteor Grupi: Javno-privatno partnerstvo nije ugroženo?

Objavljeno: 23.05.2012. 13:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: meteor-grupa.hr

Otvoren je stečaj nad varaždinskom građevinskom kompanijom Meteor Grupa, koja je prije samo četiri godine zapošljavala više od 300 djelatnika i ostvarivala neto dobit od više desetaka milijuna eura. Gospodarska kriza, pad investicija u građevini i nelikvidnost bili su previše za kompaniju koja je najpoznatija po svojoj suradnji sa Varaždinskom županijom u projektu izgradnje i dogradnje škola i školskih sportskih dvorana modelom javno-privatnog partnerstva.

Trgovački sud u Varaždinu, temeljem prijedloga zagrebačke građevinske tvrtke Korni, donio je odluku o otvaranju stečaja nad Meteor Grupom te imenovao Nevenku Golubić iz Štefanca stečajnom upraviteljicom. Vjerovnici joj u sljedećih mjesec dana moraju prijaviti svoja potraživanja.

Poslovni račun kompanije je inače u blokadi od prosinca prošle godine, a prema izračunima obveze Meteor Grupe prema bankama i dobavljačima u ovom trenutku iznose preko 30 milijuna kuna.

Uprava Meteor Grupe je inače u međuvremenu osnovala četiri nove tvrtke na koje je preneseno poslovanje, no iz kompanije poručuju da nisu prenosili imovinu tako da u stečajnom postupku vjernovnici neće biti zakinuti.

- Dugovi nisu veći od temeljnog kapitala, zadržane dobiti i rezervacija tako da bi svi vjerovnici u stečajnom postupku trebali biti namireni - poručuju iz kompanije.

Vlasnik i direktor Meteor Grupe Duško Paripović ističe da je njegovu tvrtku „ubila“ nelikvidnost.

- Platili smo ceh razvoja, pokleknuli pred činjenicom da smo u teškim gospodarskim uvjetima odlučili reinvestirati dobit umjesto da je zadržimo. To, u kombinaciji sa padom građevinskih aktivnosti i padom cijene nekretnina dovelo nas je do ove situacije - poručuje Paripović.

Stečaj Meteor Grupe posebno je interesantan i zbog činjenice da je ta kompanija bila najveći partner Varaždinskoj županiji prilikom izgradnje i dogradnje škole i školskih sportskih dvorana modelom javno-privatnog partnerstva.

Meteor Grupa je naime u sklopu tog velikog projekta izgradila čak 18 novih školskih objekata kojima trenutno upravlja, pa se postavlja pitanje jesu li ti objekti ugroženi stečajem.

No, i iz Varaždinske županije poručuju da se školarci ne moraju brinuti jer oni sigurno neće ući u stečajnu masu.

- Naravno da smo prilikom ugovaranja tih poslova vodili računa o tome da bi se moglo dogoditi da neki privatni partneri dođu u teškoće ili završe u stečaju. Zaštitili smo se i korištenje tih objekata nije upitno tako dugo dok mi izvršavamo svoje obveze kao javni partner, odnosno uplaćujemo novac za najam i održavanje - naglasio je varaždinski župan Predrag Štromar, koji je 2005. godine kao zamjenik tadašnjeg župana Radimira Čačića bio zadužen za provođenje projekta javno-privatnog partnerstva i ugovaranje poslova sa privatnim partnerima.

Komentari