drastične razlike u cijeni

Ova moderna garsonijera u centru Zagreba skuplja je od 4 puta većeg luksuznog stana u centru Varaždina

Njuškalo.hr

Objavljeno: 26.11.2017. 19:25

Zadnja izmjena: 26.11.2017. 19:26

Redovno pratimo cijene nekretnina u našem kraju, a možda se najbolja slika dobije onda kada usporedimo stanove u različitim gradovima koji su moderno opremljeni i smješteni u centru.

Ovaj put odabrali smo garsonijeru od 20 četvornih metara u središtu Zagreba, na 5. katu u ulici Frane Petrića. Vrlo moderno uređena ovaj vrlo lijepi stambeni prostor budućeg bi vlasnika trebala koštati 89 tisuća eura - premda piše i da je moguć dogovor o cijeni. Uglavnom, cijena ovakvog kvadratnog metra iznosi prilično vrtoglavih 4450 eura.

Ako pak gledate ponudu u Varaždinu, onda će vam sigurno zapasti za oko ovaj moderni 4-sobni stan smješten preko puta suda. Nalazi se na 2. katu - što je načelno bolja opcija od 5. kata na kojemu je ona zagrebačka garsonijera. Stan je obnovljen, ukusno opremljen, sa svom dokumentacijom. Uz to, ne treba se plaćati posrednička naknada - što kupcu štedi dodatnih 1600 eura. Cijena ovoga stana od 79 kvadrata iznosi 80 tisuća eura, što jedva da malo prelazi 1000 eura po četvornom metru.

Prema podacima Njuškala za listopad ove godine, prosječna cijena stana u Zagrebu je 1762 eura, dok je prosječna cijena stana u Varaždinu 1139 eura - što i nije ogromna razlika. No, kao što vidimo, u Varaždinu se već u centru mogu naći stanovi od 1000 eura po kvadratu - i to sasvim solidni. U Zagrebu, pak, stanovi u centru su iznimno skupi i u praksi je jako teško naći bilo što ispod 2500 eura. Ukoliko bi se zagrebački stan prodao po traženoj cijeni, vlasnik bi, dakle, mogao onda u Varaždinu kupiti doslovce 4 puta veći stan i ostaviti sebi nimalo beznačajan džeparac od 9000 eura plus uštedjeti 1600 eura za posredničku naknadu. Što drugo reći nego da je razlika drastična...

Komentari