traže se bespovratna sredstva

Pad izvoza/uvoza pogodio nas je gotovo kao Istarsku županiju?

Prema anketi koju kontinuirano provodi Hrvatska gospodarska komora, čak 79 posto izvoznika odnosno uvoznika s područja Varaždinske županije do 15. ožujka ove godine zabilježilo je pad izvoza ili uvoza, što je podatak koji nas svrstava na drugo mjesto po dosada pretrpljenoj šteti u tom pogledu zbog korona virusa...
Objavljeno: 23.03.2020. 08:58

Zadnja izmjena: 23.03.2020. 09:28

Foto: Arhiva/Ilustracija

Prema anketi koju kontinuirano provodi Hrvatska gospodarska komora, čak 79 posto izvoznika odnosno uvoznika s područja Varaždinske županije do 15. ožujka ove godine zabilježilo je pad izvoza ili uvoza, što je podatak koji nas svrstava na drugo mjesto po dosada pretrpljenoj šteti u tom pogledu zbog korona virusa.

Na prvome mjestu, očekivano, nalazi se Istarska županija, međutim u Istri je stanje gore za svega jedan posto, što svjedoči o razmjerima štete koja je potencijalno nastala na našem području. Naglašavamo, "potencijalno", jer sasvim precizni podaci, naime, još uvijek ne postoje, a ovdje je ipak riječ o anketi kojom nisu obuhvaćena sva poduzeća ni u Varaždinskoj županiji ni u Republici Hrvatskoj. Prema istoj anketi, najmanju štetu trenutno trpe Koprivničko-križevačka i Međimurska županija. U slučaju prve, poteškoće s izvozom ili uvozom trenutno bilježi 40 posto poduzeća, a u Međimurju njih 43 posto te je broj čak pao za 6 posto u odnosu na razdoblje do 11. ožujka odnosno od prvoga vala epidemije korona virusa.

(za povećanu fotografiju na mobilnom uređaju, isti okrenuti u vodoravni položaj)

Negativne posljedice na poslovanje osjeća 80 posto tvrtki u RH, a najpogođenije su putničke agencije, ugostiteljski sektor, poljoprivreda i šumarstvo, umjetnost, zabava i rekreacija, te prijevoz i skladištenje. Najmanji udarac zasad je pretrpjelo građevinarstvo, dosada 47 posto takvih tvrtki, ali osjećaju sve više pad izvoza, te imaju značajnih poteškoća s uvozom. Kao glavne probleme tvrtke navode poteškoće u dovršenju postojećih poslova i otkazivanje već ugovorenih poslova, zbog čega, između ostaloga, 58 posto tvrtki već bilježi gubitke do 500 tisuća kuna, a potraje li situacija, 11 posto njih očekuje gubitke veće od milijun kuna. Prema anketi HGK, gotovo trećina tvrtki uopće ne može organizirati rad od kuće.

"Gospodarstvenici traže bespovratna sredstva"

Predsjednik HGK - Županijske komore Varaždin, Dragutin Gložinić, otkrio nam je pitanja s kojima se trenutno suočava Gospodarska komora:  "Svakodnevno se suočavamo s pitanjima na koja se u hodu traže odgovori, prije svega od Stožera CZ koji je mjerodavan za tumačenja budući je on i donio Odluke koje nam sada reguliraju život. Na primjer, servisi koji u svom sklopu imaju i trgovinu - servisi mogu raditi sa svim mjerama opreza, a trgovina ne. Posebno je problematično s turizmom te prijevoznicima koji su zbog propisane samoizolacije vozača na 14 dana nakon povratka iz inozemstva ostali bez aktivnih radnika. Upravo su u petak donesene odluke koje će malo olakšati njihovo funkcioniranje.  Mjere pomoći gospodarstvu za koje od ponedjeljka kreće aplikacija svakako su dobrodošle, no i one će se sigurno mijenjati prema situaciji.  Možda se može reći da gospodarstvenici očekuju više bespovratnih sredstava. Glavni cilj je sačuvati što veći broj radnih mjesta i likvidnost poduzeća."

Komentari