liga za varaždin

Patafta: Evo kako procijeniti vrijednost Termoplina koji ne moramo nužno prodati

Objavljeno: 19.07.2020. 15:18

Zadnja izmjena: 19.07.2020. 19:02

Gradsko vijeće u petak je većinom glasova odlučilo da se krene u ispitivanje tržišta i procjenu vrijednosti Termoplina, kako bi se u skoroj budućnosti mogla donijeti odluka o prodaji 51% gradskog udjela u tom poduzeću. Davor Patafta spomenuto je ocijenio dobrom strateškom odlukom, ali ne i nužnošću.

- Razumljiv je sentiment građana prema Termoplinu, oni su Termoplin razvijali, ali ipak bih predložio da gradska uprava građanima što više argumentira liberalizaciju tržišta koja nastupa. Termoplin nije nešto što se ne bi moglo prodati i bez čega Grad ne bi mogao funkcionirati. Potencijalni investitori, s druge strane, također moraju znati da Grad ni na koji način Termoplin nije prisiljen prodavati – rekao je Patafta, te ponovno naglasio kako Grad raspolaže s imovinom vrijednom 2-3 milijarde kuna koja nikako da se aktivira.

Povod svemu je, naime, liberalizacija tržišta koja nastupa u travnju sljedeće godine, kada će građani moći sami birati distributera od kojega će kupovati plin, koji su do sada nužno kupovali od Termoplina. A upravo taj faktor, naviku kupaca na Termoplin kao dobavljača, Patafta smatra jednim od najvažnijih faktora pri određivanju cijene toga društva.

Termoplin vrijedi više

- Osobno sam, rekao je Patafta, napravio neke analize, a i bavio sam se kupoprodajama poduzeća u životu. Nešto vrijedi onoliko koliko netko može zaraditi u 12, 15 ili maksimalno 20 godina. Gospodin Bunić u analizi koju je napravio za Grad koristio je faktor 12, ali ja osobno smatram da Termoplin, s obzirom na toliki broj korisnika koji su navikli na njega kao dobavljača - vrijedi više. Nije, naime, isto prodaje li se Termoplin ili neko poduzeće koje nema takvu djelatnost. Trebalo bi zbog toga koristiti faktor primjeren takvoj djelatnosti i trendu vremena – rekao je Patafta.

Skrivene rezerve u Termoplinu

Nadalje, Patafta se osvrnuo i na izvrstan novčani tok kojim Termoplin raspolaže, a koji također treba imati u vidu prilikom formiranja cijene poduzeća.

- Nije isto prodajete li društvo koje ima novce ili koje novce nema. U bilanci se vidi kako Termoplin raspolaže s 50 milijuna kuna na računu, što je ogroman novac, ekstremno velik cash flow i omogućava ubrzane stope amortizacije. Zašto to govorim? Zato što su amortizacije skrivene rezerve u tom društvu – naglasio je Patafta te iznio vlastitu procjenu vrijednosti gradskog udjela u Termoplinu.

- Moja je procjena da udio Grada od 51% vrijedi između 220 i 250 milijuna kuna, ovisno o tome hoće li se taj novac koji stoji na računu isplaćivati kao dividenda ili će se ostaviti potencijalnom ulagaču – rekao je Patafta.

Za što će se upotrijebiti novac?

Poznati gospodarstvenik i vijećnik Lige za Varaždin naposlijetku je zaključio kako je potencijalnom ulagaču kupnju potrebno uvjetovati održavanjem plinske mreže, te naposlijetku razmisliti – da li Gradu koji raspolaže s 2-3 milijarde kuna vrijednom imovinom uopće treba 220-250 milijuna kuna koliko vrijedi Termoplin. Ukoliko je zaključak da treba, onda valja razmisliti i odlučiti za što će se taj novac upotrijebiti.