nastavljamo po starom

Plaća u Hrvatskoj porasla, a nezaposlenost pala - mi smo i dalje u nečemu bolji, a u nečemu gori

Objavljeno: 07.06.2017. 09:13

Zadnja izmjena: 07.06.2017. 09:16

Foto: Arhiva

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća  po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2017. iznosila je 6 022 kuna. To je porast za 125 kuna u odnosu na siječanj ove godine.

Ujedno je došlo i do pada nezaposlenosti na razini cijele zemlje - s 15,3% na 13,2%. Bilo bi zanimljivo istražiti sve uzroke koje su doveli do poboljšanja situacije - s jedne strane tu je rast BDP-a, ali i problem nalaženja radnika - osobito onih kvalificiranih - koji su u značajnom broju otišli u inozemstvo.

Zaposleniji smo i manje plaćeni

Nažalost, nemamo najpreciznije i najnovije podatke koji bi se ticali naše županije, ali prema našim izračunima prosječna neto plaća u našoj županiji i dalje ostaje oko 4000 kn. To bi značilo da je kod nas plaća niža za punih 33% u odnosu na prosjek države. S druge strane, registrirana nezaposlenost iznosi nešto više od 7% i tu stojimo gotovo dvostruko bolje od prosjeka Hrvatske.

Glavni razlog i većoj nezaposlenosti i manjim plaćama u našem kraju jest veliki udio prerađivačke  industrije u našem gospodarstvu. Riječ je o radno intenzivnoj industriji u kojoj su plaće po pravilu dosta niske. Istodobno, upravo zbog intenziteta rada i slabe plaćenosti - te porasta ove industrije nakon ulaska Hrvatske u EU i povećanog iznosa - sve je veća potraga za ovim radnicima. Na našem tržištu rada čak je sve izraženiji problem da je veća ponuda radnih mjesta nego potražnja. Svi ovi faktori na kraju dovode do toga da nam nezaposlenost više i nije problem - ali ispodprosječne plaće ostaju i dalje bolna činjenica za naše radnike.

>> Imamo manje nezaposlenih od hrvatskog prosjeka, ali i debelo niže plaće

 

Komentari