euro stiže 2023.

Plenković: Kod uvođenja eura u novim državama članicama plaće su rasle više nego cijene

Premijer Andrej Plenković tom je prilikom rekao kako su kod uvođenje eura u novim državama članica ''plaće rasle više od cijena''....
Objavljeno: 14.09.2021. 08:38

Zadnja izmjena: 14.09.2021. 08:38

Hrvatska će biti spremna za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. godine, a referenduma o uvođenju eura neće biti - odlučeno je na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, prenosi Index.hr.

Premijer Andrej Plenković tom je prilikom rekao kako su kod uvođenje eura u novim državama članica ''plaće rasle više od cijena''.

- Dosadašnja iskustva država koje su pristupale eurozoni pokazuje da je to donijelo prednosti i građanima i gospodarstvu. Ulaskom u euro područje nestat će valuti rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala i sigurni smo da će to imati dodatni efekt na naš kreditni rejting - istaknuo je premijer.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je HTV-ovom Dnevniku, govoreći o uvođenju eura, kako u drugim zemljama koje su uvele euro cijene nisu podivljale te je poručio da će poduzeti sve da zaštita potrošača bude na maksimalnoj razini. Na pitanje koliko može jamčiti da cijene neće podivljati u konverziji odgovorio kako može sigurno jamčiti dvije stvari - da cijene nisu podivljale u drugim zemljama ("nešto su rasle, ali ne divljale") te da će poduzeti sve da zaštita potrošača u tom smislu bude na maksimalnoj razini.

''Dualne cijene''

Guverner HNB-a rekao je kako se uskoro u dućane uvode dualne cijene.

- Naprimjer, objavljivanje cijena unaprijed, prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, tako da svatko - ide li u dućan kupovati namirnice, ide li u kafić piti kavu - može vidjeti mjesecima unaprijed kolika je cijena u eurima toga istoga što će biti od 1. siječnja opet samo u eurima. I nakon toga će se nastaviti tako dualno objavljivanje cijena, tako da potrošač ne može biti ni na koji način doveden u zabludu - rekao je Vujčić.

Vujčić je najavio i izradu etičkog kodeksa, u sklopu čega će tvrtke tražiti da obećaju fer ponašanje tijekom konverzije kune u euro. Na pitanje imaju li alate da ih se drži pod nadzorom, Vujčić je rekao kako se nikome ne može reći gdje će biti cijene, ali da će pritisak javnosti, nadgledanje i transparentnost polučiti rezultate.

 

Komentari