znakovi oporavka?

Po dinamici porasta cijena stanova Varaždin na 2. mjestu u Hrvatskoj - ali je drugačije s cijenama kuća

Objavljeno: 06.12.2017. 10:08

Zadnja izmjena: 06.12.2017. 10:08

Foto: Arhiva

Tržište nekretnina - prema analizi portala Njuškalo.hr - oporavlja se na razini Hrvatske i sada se cijena stambenog kvadrata nalazi na svega 0,79% do dostizanja rezultata iz 2011. godine.

Premda je to i dalje još daleko od cijena iz 2008. godine - kad je započela ekonomska kriza iz koje sporo izlazimo - ipak postoji jasan trend oporavka. To nije zahvatilo cijelu zemlju, tako da na istoku Hrvatske cijene nekretnina i dalje padaju.

Najbolji u kontinentalnom dijelu

Najveći rast i dalje je u primorskom dijelu zemlje - pa se tako i dalje povećava razlika između ova dva dijela zemlje. Tako ćete za kvadrat stana u Dubrovniku morati izdvojiti prosječno 3164 eura, za što možete kupiti čak 4 kvadrata stana u Vinkovcima. Još je gore kad se usporede cijene kuća - jer one su u Dubrovniku po kvadratu skuplje nego stanovi i prodaju se za vrtoglavih 4590 eura što je gotovo u cent točno 9 puta veće od kvadrata kuće u Vinkovcima koji se prodaje za 511 eura. 

Ako pratimo trendove posljednja tri mjeseca, onda je najveći porast cijena od 8,1% u Puli. Osjetnije su porasle i cijene u Zadru (5,7%) i Rijeci (5,1%), dok su u Splitu i Dubrovniku narasle otprilike tek za 0,5%. Cijene stanova u Zagrebu su od rujna do studenog narasle za 4,31%. No, apsolutni "hit" i iznenađenje predstavlja rast cijena stanova u Varaždinu - od rujanskih 1130 eura do 1220 eura u studenom postotak rasta od 7,9% drugi je u zemlji, odmah iza Pule.

Još se čeka pravi oporavak

Situacija s kućama u Varaždinu je prilično drugačija - tu je kvadrat porastao tek za 10 eura, ili 1,2%. Tako u prosjeku jedan stan od 60 kvadrata u Varaždinu vrijedi kao 93 kvadrata kuće - koje obično imaju i solidnu okućnicu. Slični su trendovi i u drugim dijelovima zemlje (osim u Dubrovniku), stanovi su uvijek na višoj cijeni od kuća.

Porast cijena nekretnina načelno je jedan od znakova oporavka gospodarstva. Iako potencijalne kupce obično ne veseli vijest da rastu cijene kvadrata, ipak obično i oni raspolažu s većim novcem koji mogu uložiti u kupnju nekretnine. Ipak, da bismo govorili o pravom znaku oporavka trebalo bi vidjeti i kako će se tržište nekretnina ponašati u sljedećim mjesecima. Uz to, i rast cijena kuća bi se morao pojačati - ali i ovi sadašnji znaci upućuju na određeni napredak.

 

Komentari