zamire život na selu

Po omjeru cijena kvadrata kuća i stanova naš kraj spada u pet najgorih u Hrvatskoj

Objavljeno: 04.01.2018. 20:38

Zadnja izmjena: 04.01.2018. 20:39

Foto: Arhiva

Nije neka velika novost da su cijene kvadrata stana skuplje od cijena kvadrata kuća. Barem je tako oduvijek bilo u Hrvatskoj, unatoč činjenici da kuća nudi veći komfor, obično i okućnicu s vrtom i druge pogodnosti.

No, situacija u tom pogledu nije svuda ista u Hrvatskoj. Recimo, u Šibensko-kninskoj županiji kvadrat stana - prema analizi portala Njuškalo - u prosjeku košta 1721 euro, dok je kvadrat kuće tek malo jeftiniji - 1697 eura. U praksi to jednostavno znači da vas kvadrat bilo stana ili kuće u Šibeniku i okolici izađe oko 1700 eura. Male razlike u cijenama kuća i stanova karakteristične su za primorje, što očito govori i o tome da se podjednako dobro mogu iskoristiti obje vrsta nekretnina u najmu turistima.

Evo što znači loš omjer...

No, kako se krene s Primorja prema kontinentalnom dijelu Hrvatske, sve se više povećava razlika cijena kvadrata stana i kuće. U našem kraju - prema podacima iz prosinca upravo završene godine - za kvadrat stana trebate izdvojiti 1089 eura, dok za kvadrat kuće tek 584 eura. Matematički govoreći, stan je 1,86 puta skuplji od kuće. Situacija je prilično drugačija u Varaždinu, u kojemu je cijena stana (prema podacima iz studenog 2017.) bila 1220 eura po četvornom metru spram 785 eura kvadrata kuće. 

I dok je u Varaždinu omjer dosta solidan, županija je na 5. mjestu najgorih po pitanju omjera cijena stanova i kuća. Najgora je situacija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj je omjer gotovo 2:1 (točnije, 1,99:1). Od nas su gori još i Požeško-slavonska županija (1,95:1) te naši susjedi u Međimurju (1,88:1). Ovakav omjer upućuje prije svega na zamiranje života na selima, u kojima su cijene kuća nerijetko i ispod 500 eura po kvadratu.

Komentari