Počela strojna sjetva duhana u Podravini i Slavoniji

Piše: eVz/tdr.hr

Objavljeno: 25.02.2012. 16:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: hrvatskiduhani.hr

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji obavljaju se pripreme za ovogodišnju proizvodnju duhana na oko 4.400 hektara, što je na razini prošlogodišnjih proizvodnih površina, izvijestili su iz Hrvatskih duhana.

Naime, u priopćenju navode da je u poslovnim centrima u Virovitici, Pitomači i Kutjevu u tijeku automatska strojna sjetva sjemena domaćih kultivara duhana iz vlastite sjemenarske proizvodnje u Kutjevu.

Planira se zasijati 700 tisuća stiropornih plitica namijenjenih za hidroponski uzgoj presadnica duhana kod duhanskih farmera.

Očekuje se da će sjetva biti završena do sredine ožujka, a uzgoj presadnica duhana u hidroponima potrajat će do svibnja kada se očekuje i početak ovogodišnje sadnje duhana.

U ovogodišnjoj proizvodnji planira se proizvesti 10 tisuća tona duhana, uz prosječne prinose na pjeskovitim tlima od 2.500 kilograma duhana po hektaru.

Na ostalim tlima očekuju prinos od 3 tisuće kilograma po hektaru kako bi se na taj način osigurala profitabilnost i konkurentnost hrvatske primarne proizvodnje duhana.

 

Komentari