Počinje "sezona" godišnjih prijava poreza

Objavljeno: 30.01.2013. 17:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: ilustracija

Pred nama je "sezona" poreznih prijava, a unatoč ukinutim poreznim olakšicama, dio građana još uvijek može ostvariti povrat poreza, piše Danas.net.hr.

Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za 2012. isplati se onima koji lani nisu iskoristili porezne olakšice temeljem osobnih odbitaka, odbitaka za uzdržavanje članova obitelji, uvećanih odbitaka za posebna područja te za donacije. Isplati se i onim poreznim obveznicima koji su lani uzdržavali članove obitelji, a to ranije nisu činili.

Olakšicu do visine dva posto primitaka ostvarenih u 2012. moći će ostvariti i oni porezni obveznici koji su darivali novac ili im je darivanje bilo u naravi, a što je doznačeno na žiroračun kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske udruge i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima.

Porezna prijava se isplati i onima koji žive u brdsko-planinskom području ili području od posebne državne skrbi, jer mogu prijaviti veće odbitke i time ostvariti povrat poreza.

Krajnji rok za podnošenje godišnjih poreznih prijava je 28. veljače. Godišnja porezna prijava podnosi se prema mjestu prebivališta ili uobičajenog boravišta poreznog obveznika, a može se predati osobno ili preko pošte preporučeno.

Izvor: Danas.net.hr

Komentari