Poduzetnici se u Varaždinu educirali o sigurnosti hrane: "I dvije riječi više puno nam znače"

Objavljeno: 15.12.2015. 13:44

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 08:00

Foto: Darija Rogina

Danas je u HGK u održano predavanje na temu “Aktualnosti u sustavu sigurnosti hrane i novi Pravilnik o HACCP-u. “ Na edukaciji se skupilo pedesetak zainteresiranih poduzetnika koji sudjeluju u proizvodnji i distribuciji prehrambenih proizvoda…

Riječ je o edukaciji u okviru Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom, a bit će predstavljen novi Pravilnik o registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i Pravilnik o mjerama prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla, kao i novi Pravilnik o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, a izlaganjem se obuhvatila tematika prijevara vezanih uz hranu („Food Fraud“).

Poduzetnicima su predavale dr. med. vet. Snježana Lugarić, voditeljica Odjela za sigurnost hrane životinjskog porijekla, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane i dr. sc. Ivona Babić, voditeljica Odjela za opće principe sigurnosti hrane, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstva poljoprivrede. Stručnjakinje su istaknule da je zabilježen dobar interes poduzetnika za navedene edukacije, od toga najviše malih i srednjih poduzetnika.

Alan Moravec iz OPG-a Moravec bavi se proizvodnjom i preradom mlijeka, posebno kozjih sireva.

- Budući da imamo svoje životinje, ovo nam je izvrsna prilika da povećamo znanje i poboljšamo vještine osjetljivog dijela naše proizvodnje. Uz to imamo zakonske obveze tako da se u tom pogledu usavršavamo, kazao je Moravec.

Poduzetnik Goran Danko bavi se proizvodnjom pčelinjim proizvodima – meda, pelina, propolisa i voska na području Sv. Ilije te Turčina. Ističe da prodaja ide vrlo dobro, unatoč tome što unos ove godine nije dobar zbog klimatskih promjena.

- Upoznat sam sa zakonskom regulativom te veterinarske službe obilaze i moj pčelinjak. Trudim se biti u toku sa svim detaljima tako da mi mnogo znače ove edukacije. Sretan sam ako saznam i dvije riječi više, rekao je Danko.

Maja Sajko, voditeljica HACCP tima i financijske službe, iz tvrtke S.T.D. koja se bavi preradom i konzerviranjem mesa rekla je da joj najviše znače podaci o promjenama zakona i propisa:

- Na ovakvim edukacijama dobivam svu potrebnu dokumentaciju i skripte na jednom mjestu što mi značajno olakša poslovanje, zaključila je Sajko.

Komentari