Poduzetnicima u uslužnim djelatnostima dodijeljeno 4,2 milijuna kuna

Objavljeno: 31.07.2015. 16:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: www.minpo.hr

U Ministarstvu poduzetništva i obrta danas su svečano potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa Poduzetnički impuls za mjeru „Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti“, koju je provela Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).  Poduzetnicima u uslužnim djelatnostima dodijeljeno je ukupno 4,16 milijuna kuna, a potporu je ostvario 41 projekt.

- Na ovaj način želimo pomoći našim malih i srednjim poduzetnicima i obrtnicima da budu konkurentniji na tržištu, ostvaruju veće prihode i zapošljavaju nove ljude.  Zahvaljujući ovoj mjeri planiramo otvoriti stotinjak novih radnih mjesta te povećati prihode, posebice od izvoza. Posljednje tri godine ulagali smo upravo u one poduzetnike i obrtnike  koji imaju potencijal za rast i zato mi je posebno drago što su mali poduzetnici i obrtnici u prošloj godini ostvarili odlične rezultate upravo u tim područjima. To je dokaz da su naše poticajne mjere dobro usmjerene i da ova Vlada vodi dobru politiku poticanja malog i srednjeg poduzetništva - poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras napominjući kako su mali i srednji poduzetnici značajno doprinijeli i gospodarskom rastu i izlasku Hrvatske iz recesije.

- Mali i srednji poduzetnici u 2014. zaposlili su gotovo 23 tisuće više radnika nego godinu ranije, imali su značajan rast prihoda i dobiti te rast izvoza za više od 16 posto. To su rezultati na koje možemo biti ponosni - rekao je Maras te pozvao poduzetnike da se i dalje javljaju na natječaje Ministarstva poduzetništva i obrta.

U prvom krugu natječaja „Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti“ najviše dobitnika potpora bavi se uslugama iz područja informacija i komunikacija, zatim održavanja i popravka motornih vozila te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja pića.

Među dobitnicima je i 13 žena poduzetnica i 9 poduzetnika početnika. Prosječna vrijednost potpore iznosi nešto više od 101 tisuću kuna, a najviše poduzetnika će ju uložiti u nabavku nove opreme, računala te razvojno istraživanje.

U tijeku je i drugi krug natječaja sufinanciranje projekata poduzetnika i obrtnika iz programa Poduzetnički impuls 2015. Riječ je o tri nova javna poziva ukupne vrijednosti gotovo 14 milijuna kuna namijenjenih jačanju konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanju konkurentnosti uslužnih djelatnosti te sudjelovanju poduzetnika i obrtnika na inozemnim sajmovima.

Za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije u novom je krugu osigurano 8,37 milijuna kuna, a poduzetnici mogu ostvariti potporu od 50 tisuća do 400 tisuća kuna. Za jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti mikro i malim poduzetnicima te obrtnicima na raspolaganju je 5 milijuna kuna, a otvoren je i natječaj za sudjelovanje poduzetnika i obrtnika na međunarodnim sajmovima i sličnim manifestacijama.

Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije, jačanje uslužnih djelatnosti i sudjelovanje na inozemnim sajmovima zaprimat će se od 20. srpnja do 3. kolovoza 2015.

Sve informacije i Poziv poduzetnicima objavljeni su na internetskim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta i HAMAG-BICRO-a (www.minpo.hr i www.hamagbicro.hr).

Komentari