Poduzetnicima Varaždinske županije nova kreditna sredstva od 25 milijuna kuna

galerija-images/ministar maras u vzz

Objavljeno: 17.02.2015. 15:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Ministar poduzetništva Gordan Maras, varaždinski župan Predrag Štromar i predstavnici jedanaest poslovnih banaka koje sudjeluju u programu „Kreditom do uspjeha 2014.“ potpisali su danas u Županijskoj palači sporazum o novom kreditnom potencijalu od 25 milijuna kuna namijenjenih sufinanciranju kamatne stope malim i srednjim poduzetnicima.

Kako je naglašeno na svečanom potpisivanju tripartitnog ugovora, sporazum će poduzetnicima u Varaždinskoj županiji omogućiti da imaju relativno pristupačne kredite po povoljnim kamatnim stopama.

Ministarstvo poduzetništva i obrta kao Država u cijeloj Hrvatskoj potpisivat će sporazume s županijama prema kojimaće država sufinancirati dva posto kamata, županije u pravilu jedan posto, dok će jedinice lokalne samouprave sufinancirati kamatu s jedan do dva posto.

Tako da će 4 do 5 posto biti subvencija kamate našim poduzetnicima u cijeloj Hrvatskoj. Danas smo jedan ovakav sporazum potpisali s Varaždinskom županijom i još nekoliko gradova i općina. Naposlijetku, iz ovog sporazuma proizlazi da će poduzetnici kod komercijalnih banaka imati kamatnu stopu ispod dva posto što je jako povoljno i što će omogućiti velikom broju poduzetnika da što uspješnije razvijaju svoje projekte, da zapošljavaju ljude i budu konkurentniji na tržištu – izjavio je ministar Maras.

U četvrtak će na Vladi biti novi poduzetnički impuls koji će obuhvatiti mjere Vlade RH, od sufinanciranja kamate, pristupnosti kapitalu, do bespovratnih potpora EU sredstava i ulaganja u poduzetničku infrastrukturu.

Dakle čitav set mjera koje će ove godine biti raspisane u rekordnom iznosu, preko četiri milijarde kuna koje će se koristiti tijekom ove i iduće godine. S te strane radimo sve kako bi naši poduzetnici bili što konkurentniji i kako bi se ti rezultati što prije vidjeli. Nije slučajno da upravo mali i srednji poduzetnici bilježe pozitivne trendove i da imamo rast izvoza i rast ulaganja u odnosu čak i na pretkriznu 2008. godinu. Teret gospodarskog oporavka i izlazak Hrvatske iz recesije što će se desiti u 2015. godini, su upravo iznijeli mali i srednji poduzetnici – naglasio je ministar.

S obzirom na interes poduzetnika te ukoliko bude potrebno, kreditni potencijal od 25 milijuna kuna za Varaždinsku županiju će se povećavati.

Za Varaždinsku županiju namijenjeno je 25 milijuna kuna, no ukoliko se taj iznos potroši i banke odobre te kredite, za što se nadam da će biti što prije tijekom ove godine, mi ćemo taj kreditni potencijal i povećati. Varaždinska županija jedna je od najkonkurentnijih županija. Što se gospodarstva i poduzetništva tiče, ima jako puno izvoza. Recimo, srednje tvrtke su u odnosu na 2012. godinu , u 2013. ostvarile rast izvoza za 55 posto. Ovdje se isplati ulagati i Država ulaže u raznorazne programe u Varaždinskoj županiji te je uloženo oko 214 milijuna kuna potpora u posljednje tri godine. Tu se radi o malim i srednjim poduzećima što su potporu dobili kroz Ministarstvo poduzetništva i obrta. Nezaposlenost je pala 20 posto, rezultati izvoza i gospodarskog rasta su pozitivni i tako ćemo nastaviti i dalje – istaknuo je ministar Maras.

Svoje zadovoljstvo novim sporazumom istaknuo je i varaždinski župan Predrag Štromar. Naglasio je kako je interes za ovakvim sufinanciranjima kredita velik.

Moram zahvaliti ministru Marasu na ovoj kreditnoj liniji jer naši gospodarstvenici vape za kreditima. Banke imaju novac i daju kredite, ali veća kamata od sedam posto našim poduzetnicima ne daje veću konkurentnost i ne mogu opstati pod kamatama od sedam i više posto. Ovim spajanjima Ministarstva, Županije, Gradova i Općina u sufinanciranju, kamatna stopa dolazi na nekih dva do tri posto. Takva kamata trenutno treba našim poduzetnicima, jer imamo puno zahtjeva i mislim da će tih 25 milijuna kuna biti premalo i da ćemo uskoro tražiti i dodatna sredstva – rekao je Štromar te pozvao poduzetnike da se jave u što većem broju.

Također, Štromar je napomenuo da ukoliko netko od poduzetnika ima problema s garancijama pomoći će ima HAMAG BICRI i Garancijska agencija.

Ako poduzetnici nemaju dovoljno jamstva, tu je HAMAG BICRO i naša Garancijska agencija. Oni mogu dati čak do 75 posto granacija za taj kapital. Poduzetnicima želim da uspješno oplode taj kapital, da zarade i da dobro plate naše radnike – zaključio je varaždinski župan Predrag Štromar.

{gallery}ministar maras u vzz{/gallery}

Komentari