Poduzetnički impuls 2015.: Otvoreni prvi natječaji za mikro i malo poduzetništvo i obrt

Objavljeno: 20.03.2015. 12:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Prvi natječaji ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa otvoreni su u ožujku, a očekuje se da će kroz program biti podijeljeno oko 1300 potpora. Najniži iznos potpore poduzetnicima je 10 tisuća kuna, a najveći 15 milijuna kuna.

Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima i obrtnicima na raspola-ganju je gotovo 119 milijuna kuna.

Drugo programsko područje uključuje Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. kroz koji je poduzetnicima dostupno 3,89 milijardi kuna.

lz fondova EU na raspolaganju su im tako sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda.

Na koncu, za program "Lakši pristup financiranju" predvideno je gotovo 370 milijuna kuna, a poduzetnicima i obrtnicima na taj će način biti omogućeni jeftiniji krediti, mikrokrediti i kreditna jamstva.

Vlada je 14. veljače usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta — Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,37 milijardi kuna. Ovogodišnji program namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika najvredniji je od 2012. godine od kad se provodi.

Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, ukupno 88 posto, financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna. Ove godine program se pro-vodi u tri osnovna programa - "Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju".

Komentari