narušavanje tržišnog natjecanja

Pokrenut postupak protiv Hrvatskih šuma na temelju prijave Požgaj grupe

Postupak je pokrenut na temelju prijave društva poduzetnika Massive Panels d.o.o., koja je članica Požgaj grupe.
Objavljeno: 12.11.2021. 11:39

Zadnja izmjena: 12.11.2021. 11:42

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je u listopadu pokrenula postupak protiv Hrvatskih šuma radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja, a postupak je pokrenut na temelju prijave društva poduzetnika Massive Panels d.o.o., koja je članica Požgaj grupe.

Podsjetimo, Hrvatske šume nisu sklopile godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca za 2021. godinu s članicama Grupe uz obrazloženje da ne posjeduju potrebnu tehnologiju za prikazani razred završenosti proizvoda, što je rezultiralo otkazom više od 230 djelatnika, kao i zatvaranjem dva proizvodna pogona Požgaj grupe. 

- U predmetnom postupku očekujemo da Agencija utvrdi osnovanost naše prijave, te ujedno tražimo i da se dodatno preispita uloga Hrvatske gospodarske komore (Udruženje drvno-prerađivačke industrije) u cjelokupnom procesu provedbe Javnih poziva za raspodjelu drvne mase iz državnih šuma, koji se po našem viđenju i Agenciji predočenim dokumentima provodi mimo i po izmijenjenim kriterijima u odnosu na one propisane, kao i da se uvelike provodi selektivna primjena istih na pojedine poduzetnike na tržištu. Samo u tijeku Javnog poziva za 2021. godinu, evidentno je da su dodijeljeni ugovori mimo kriterija vrijednosti veće od 200 milijuna kuna - navode iz Požgaj grupe.

''Višemilijunska šteta''

Kako tvrde, nepotpisivanjem ugovora nanesena im je višemilijunska šteta budući da svu sirovinu nabavlja na slobodnom tržištu gdje su cijene drvnih sortimenata u prosjeku 100% veće od cjenika Hrvatskih šuma.

- Unatoč tome Požgaj grupa provodi plan restrukturiranja u skladu sa prezentiranim modelom prema vjerovnicima, te ćemo uz sve i dalje ustrajati u tome da se ovakvo protuzakonito postupanje Hrvatskih šuma utvrdi i sankcionira od svih nadležnih tijela i institucija kojima smo uputili prijave - napisali su-

Komentari