Pokrenuta istraga protiv Coningove bivše financijašice Podvezanec

Objavljeno: 01.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1957.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i krivotvorenja isprave.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o Dragici Podvezanec. Još u veljači ove godine, pisali smo da su šefica financija u Coningu Dragica Podvezanec i Stjepan Ptiček, sada bivši direktor tvrtke Coneco koja je u stečaju, dobili izvanredne otkaze zbog sumnje da su navodno prebacivali novac od koncesija na svoje privatne račune bez znanja Uprave Coninga.

To se saznalo 6. veljače, kada je Uprava donijela odluku o izvanrednim otkazima, a Podvezanec je 12. veljače podnijela zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, međutim, navodno joj Predsjednik Uprave Coninga Davorin Prpić zahtjev nije želio potpisati, već joj je uručio obavijest o izvanrednom otkazu. Kako neslužbeno doznajemo, Stjepanu Ptičeku tada izvanredni otkaz nije uručen, jer je bio na bolovanju, a nakon nekog vremena, navodno je sporazumno izašao iz Coninga.

Sedam mjeseci kasnije, DORH je na svojim stranicama objavio kako je pokrenuta istraga protiv voditeljice financija u trgovačkom društvu, zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i krivotvorenja isprave.

Kako piše DORH, postoji osnovana sumnja da je okrivljenica od prosinca 2011. do prosinca 2012. godine u Varaždinu, kao voditeljica financija u trgovačkom društvu, prilikom plaćanja obveza tog društva i obveza tri povezana društva, izradila dvadeset ugovora o prijenosu potraživanja u koje je neistinito upisivala da vjerovnici prenose svoja potraživanja od navedenih društava na jednu banku, i to na njen osobni žiro račun. Umjesto vjerovnicima društava, Podvezanec je na svoj račun uplatila iznos od 176.000,00 kuna. Ujedno, osnovano se sumnja da je radi prikrivanja protupravnog prisvajanja novca društava, u prosincu 2013. i siječnju 2014. godine iz zapisnika Porezne uprave o obavljenom inspekcijskom nadzoru izvadila stranice na kojima je konstatirano da su društva plaćala svoje obveze uplatama na njen osobni račun.

Komentari