Pokusnom sjetvom nastavljen projekt revitalizacije varaždinske heljde

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 26.04.2014. 14:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Varaždinska županija

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a u suradnji s Udrugom za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina", Udrugom za biosjemenarstvo Varaždinske županije i Savjetodavnom službom, početkom ove godine krenulo se u revitalizaciju heljde.

Jedan od glavnih ciljeva ovog zajedničkog projekta je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena autohtonih i udomaćenih kultivara za pokusnu sjemensku proizvodnju na području Varaždinske županije.

Slijedom toga, u četvrtak se na poljoprivrednim površinama OPG Pocedulić krenulo s pokusom. Tijekom zimskih mjeseci prikupljeno je 14 vrsta sjemena s područja Varaždinske županije. Uz stručni nadzor prof.dr.sc. Ivana Kolaka sa Agronomskog fakulteta, te uz paralelne pokuse ovdje i u Zagrebu, žele se utvrditi fenotipska i genotipska svojstva.

Osim prikupljenih uzoraka pojedinih proizvođača iz našeg kraja, posijao se i kultivar heljde – Bednja 4n, koja je ovdje obitavala sedamdesetih godina 20 stoljeća. Krajnji cilj projekta je imati registrirane održivače sorte, a sjeme upisati na sortnu listu.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek bio je zadovoljan viđenim.

- Za sada smo osigurali 10 tisuća kuna na Udrugi za biosjemenarstvo temeljem čega se financiraju prvi troškovi vezani uz pokus, a podržat ćemo financijski i daljnje aktivnosti - rekao je Vincek te dodao kako su svrha i cilj upis sorte na sortnu listu i registracija poljoprivrednih proizvođača.

Komentari