Poreza na banke neće biti, a kamate za stanove do 4,95 posto

Objavljeno: 16.02.2011. 17:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Na pitanje hoće li biti smanjenja kamata bankari su neizravno rekli kako taj trend već postoji i nastavit će se, a veće snižavanje može se očekivati po ulasku u EU.

Poreza na banke neće biti, ali će one participirati u tzv. modelima A i B te novom modelu stanogradnje, dogovoreno je na sastanku premijerke Jadranke Kosor s čelnicima najvećih domaćih banaka.

U novom modelu stanogradnje kamata za krajnje korisnike bit će 4,95 posto, sadašnja prosječna je 6,05 posto, a razliku će subvencionirati država.

Procjena je da će se kroz taj model prodati ove godine 1000 stanova, a u slučaju da korisnik kredita neće moći otplaćivati kredit zbog gubitka posla, jamstvo za otplatu preuzet će držžava na razdbolje do tri godine.

Iznijeli su to nakon sastanka premijerka Kosor i bankari. Detalji o novom modelu stanogradnje bit će poznati sutra na sjednici Vlade. Na pitanje hoće li biti smanjenja kamata bankari su neizravno rekli kako taj trend već postoji i nastavit će se, a veće snižavanje može se očekivati po ulasku u EU.

Komentari