Porezna revolucija - tvrtke će PDV plaćati po naplati računa!

Objavljeno: 17.03.2012. 09:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Kako je nagovijestio Slavko Linić, jedna od mjera poticanja gospodarstva trebalo bi biti  i promjena u sustavu plaćanja PDV-a, koji će se plaćati tek po plaćenom računu, što dosad nije bio slučaj, piše Jutarnji list.

Slavko Linić u četvtrtak se najprije obratio predstavnicima Njemačko-hrvatske trgovačke i industrijske komore, potom je razgovarao sa stotinjak poduzetnika okupljenih u HUP-u, a onda je održao predavanje studentima poslovne škole Liberatas. Jedna od tema koja ga trenutačno najviše okupira je naplata poreza.

Svi oni koji se nalaze na popisu dužnika bit će izloženi različitim pritiscima Ministarstva financija. Gostujući na poslovnoj školi Libratas Linić je, uz ostalo, kazao da će dodjela suvencija biti pod strogom kontrolom pa oni koji imaju obveze prema državi neće moći dobiti nove subvencije.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je u pripremi izmjena zakona kojom će se korisnicima potpora omogućiti “prijeboj ili kompenzacija obveza prema Poreznoj upravi”, odnosno otpis poreza na ime prava na poticaje”. Procjenjuje se da su dugovi države za poticaje dosegli oko 2,5 milijardi kuna, ali nije poznato koliko u isto vrijeme korisnici poticaja duguju državi. Pored toga, tvrtke koje nisu podmirile doprinose, a isplaćuju plaću radnicima, to više neće moći obavljati putem platnog prometa u bankama.

Kako je kazao Linić, “ubuduće će to morati raditi pješice, odlazeći u Finu i čekajući u redu”. Zbog zahtjevnije procedure, isplata plaća može trajati i po pet dana. Kako je propala prvotna ideja da banke ne isplaćuju plaće ukoliko nisu uplaćeni i doprinosi, ili će ih same plaćati, čini se da je postignuo neko kompromisno rješenje.

Ministarstvo financija dostavilo je bankama listu svojih dužnika i one za njih ne mogu obavljati platni promet sve dok ne podmire dugove. U Hrvatskoj udruzi banaka kažu da ih je ministar s tom idejom upoznao prije mjesec dana, “ali još nismo dobili službenu informaciju, niti provedbene upute”. U pripremi je još niz zakona koji bi trebali onemogućiti izbjegavanje plaćanja poreza.

Više neće biti moguće ostavljanje dugova starom poduzeću i osnivanje novog za poslovanje. Na taj način ostale su milijarde kune neplaćenog PDV-a i drugih poreza.

Zakon o financijskom poslovanju strogo će ograničiti rokove plaćanja, a od iduće godine počet će funkcionirat i porezne blagajne. Njihov je cilj onemogućiti prikrivanje dnevnog prometa i utaju poreza tvrtki i obrtnika koji posluju s gotovinom.

Više u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

Komentari