komentar obilaznice

Posavec: Željeznica nas sa Zagrebom i europskim gradovima treba povezati unutar sat vremena

Objavljeno: 05.11.2023. 08:57

Zadnja izmjena: 05.11.2023. 08:57

Foto: Arhiva

Međimurski župan Matija Posavec za eVaraždin izjavio je kako je obilaznica oko Pušćina i Nedelišća izuzetno važan projekt budući da se putem nje spajaju Čakovec i Varaždin, ali ističe da je za brži razvoj sjevera Hrvatske bitno ulaganje i u željeznicu, koju smatra prometom budućnosti.

Nedavno smo, naime, objavili da je završeno prikupljanje ponuda i uskoro će biti odabran izvođač radova na obilaznici Nedelišća i Pušćina, a to je sada komentirao i međimurski župan Matija Posavec.

- Oko te ceste koja spaja Čakovec i Varaždin razgovaramo zadnjih 15 godina, i do sada nije bilo niti volje niti sluha da se to izgradi, a nama je izuzetno važno iz više. Kao prvo, to je cesta koja spaja sjedišta županija, dakle Čakovec i Varaždin. Drugo, u ovom se trenutku preko 20.000 vozila dnevno vozi tom cestom. Obilaznica je važna i jer postojeća cesta ide kroz naselja, a s aspekta sigurnosti nije dobro kad pored vrtića i škola voze teški teretni kamioni i automobili. Ujedno, obilaznica bi poboljšala i protok prometa, a s obzirom da su i granični prijelazi u blizini, dinamika gospodarstva i razvoj županije podrazumijeva da je cestovna infrastruktura puno bolja i kvalitetnija.

Do Zagreba i Europe za sat vremena

Posavec napominje kako su Međimurskoj županiji važni i drugi projekti, poput obilaznice gradova Čakovca, Preloga (koja također kreće) i Murskog Središća, a ubrzani razvoj sjevera Hrvatske dodatno bi poduprla i modernizacija željeznica.

- To bi omogućilo da se sa sjevera Hrvatske unutar sat vremena može doći do Zagreba i drugih europskih gradova. Mislim da bi se zato se trebalo puno više, brže i jače fokusirati i na razvoj željezničkog prometa, jer je to također promet budućnosti – zaključuje međimurski župan.

Komentari