Poslodavci do 30. rujna radnicima obvezni vratiti radne knjižice

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 17.09.2013. 16:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Dana 1. srpnja 2013., pristupanjem RH u punopravno članstvo EU, ukinuta je radna knjižica, te svaki poslodavac mora vratiti radnicima njihove radne knjižice najkasnije do 30. rujna 2013.

Prije povrata radne knjižice radniku, ovlaštena osoba poslodavca dužna je precrtati sve nepopunjene rubrike radne knjižice, uz pečat i potpis ovlaštene osobe.

Ako poslodavac iz bilo kojeg razloga nekom radniku ne može vratiti njegovu radnu knjižicu, dužan ju je dostaviti nadležnoj područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta radnika, odnosno područne službe - područni uredi Zavoda.

Također, za radnike s nepoznatom adresom prebivališta poslodavac je dužan radnu knjižicu dostaviti središnjoj ustrojstvenoj jedinici Zavoda (Središnja služba Zagreb).

Obvezu vraćanja radne knjižice osobi do najkasnije 30. rujna imaju i poslodavci koji su primili osobu na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Radna knjižica  koju je poslodavac vratio radniku je javna isprava koja će se i nadalje  koristiti u svrhu dokazivanja podataka koji se u njoj nalaze.

Podatke relevantne za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja kao i nekih drugih prava osigurat će Zavod u obliku elektroničkog zapisa.

Komentari