priopćenje za medije

Požgaj Grupa: Mi smo izgubili 9 inozemnih kupaca, a državni proračun mjesečno 700 tisuća kuna

Kako navode iz Požgaj Grupe, proces restrukturiranja nastavlja se prema prvobitnom scenariju, a provedeno je otkazivanje ugovora o radu sa 182 radnika do 30. travnja 2021.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.05.2021. 13:06

Zadnja izmjena: 06.05.2021. 15:01

Požgaj Grupa je izvijestila o aktualnostima u procesu restrukturiranja koji je posljedica nepotpisivanja godišnjeg ugovora o isporuci trupaca za 2021. godinu s Hrvatskim šumama, a o čemu smo izvještavali na portalu. 

Kako navode iz Požgaj Grupe, proces restrukturiranja nastavlja se prema prvobitnom scenariju, a provedeno je otkazivanje ugovora o radu sa 182 radnika do 30. travnja 2021.

- Zbog nemogućnosti isporuke bili smo prisiljeni otkazati višegodišnje i godišnje ugovore sa 9 inozemnih kupaca čime smo u ovoj godini umanjili prihod za 8 mil. €. Obzirom da su određeni kupci izuzetno razočarani takvim postupkom, budući da u nemogućnosti pronalaska alternative u kratkom roku gube značajan prihod na svojim tržištima predviđamo da smo suradnju sa istima izgubili na dugi rok - napisali su iz Požgaj grupe i dodaju kako šteta za državni proračun na razini mjeseca iznosi 700.000 kuna dok je šteta za Požgaj Grupu veća od 1,4 mil. € u razdoblju trajanja predmetnih ugovora kroz izgubljenu dobit.

O slučaju Požgaj u Hrvatskom saboru govorila je zastupnica Reformista Natalija Martinčević

''Hrvatske šume su postavile ultimatum''

Kako nadalju pišu, sastanak koji je održan 8.travnja sazvan je od strane Hrvatskih šuma, no tvrde kako je ono što se na sastanku odigralo nije bilo u cilju postizanja mirnog rješenja predmetnog spora. 

- Od strane Hrvatskih šuma nekoliko puta je jasno izjavljeno da će potpisivanje ugovora za 2021. godinu biti odobreno samo i isključivo ukoliko se tužbeni zahtjevi (svi sporovi) u cijelosti povuku, bez ikakvog namirenja od strane Hrvatskih šuma temeljem istih. Dakle, s njihove strane nije ponuđena nikakva nagodba, već su Hrvatske šume kao monopolist postavile ultimatum, jer dobro znaju što organizaciji sa više od 500 radnika znači uskratiti sirovinu. Dovoljno je zapitati se da li mirno rješenje spora podrazumijeva oduzimanje mobilnih uređaja drugoj strani i zbog čega je to učinjeno? Sve navedeno što smo iznijeli u medijima jasno je navedeno u zapisniku sa održanog sastanka koji posjeduju obje strane - navode iz Požgaj Grupe. 

  • Otkazi za 200-tinjak radnika, gasi se pilana Požgaj u Velikom Bukovcu, više OVDJE.

  • Požgaj Grupa: Ovo je pravi razlog zašto s Hrvatskim šumama nismo potpisali ugovor, više OVDJE.

Komentari