Predavanje o permakulturi 17. travnja u Varaždinu; uskoro i 10-dnevni tečaj

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 13.04.2014. 15:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Besplatno predavanje za sve zainteresirane građane pod nazivom "Permakulturom do samoodrživosti" održat će se u četvrtak 17. travnja, s početkom u 18 sati, u dvorani Županijske skupštine na Franjevačkom trgu.

O permakulturnim načelima govorit će Ivan Gregov, instruktor permakulture.

Predavanje je ujedno i najava 10-dnevnog permakulturnog tečaja, koji će se u Varaždinu održati u svibnju, a zainteresirani za tečaj moći će se za sudjelovanje prijaviti već na predavanju.

Predavanje i tečaj organizira Ured za permakulturu u suradnji s varaždinskom Udrugom za promicanje održivog načina življenja "Gredica".

Permakultura, sustav objedinjenih znanja i tehnika iz raznih područja ljudskog djelovanja, čiji je cilj oblikovanje (samo)održivih sustava, u Hrvatskoj se istražuje i primjenjuje posljednjih 20-ak godina, dok su njezine osnovne ideje osmišljene prije 40 godina u Australiji.

- Iako se permakultura najčešće povezuje s organskim vrtlarenjem, ona zapravo ide puno dalje, u smjeru zaokruženog, održivog načina života. Radije negoli da čekamo na odluke "odozgo", na koje sve manje možemo utjecati, permakultura nam nudi konkretne, praktične vještine kojima možemo smanjiti troškove grijanja, osigurati vodu za uzgoj vlastite hrane, graditi ili adaptirati objekte prirodnim materijalima - u osnovnim crtama najavljuje sadržaj predavanja, ali i tečaja, Ivan Gregov.

Komentari