tematska konferencija

Predsjednik Uprave Vindije: Tranzicija na euro neće biti udarac na standard potrošača

Objavljeno: 02.03.2022. 16:30

Zadnja izmjena: 02.03.2022. 16:34

O konkretnim benefitima koje prelazak na euro donosi prerađivačkom sektoru Nenad Klepač je rekao kako otvoreno tržište vidi kao novu priliku za cijeli prehrambeno-prerađivački sektor.

Usmjerenost na izvoz itekako bi mogla olakšati poslovanje, smatra predsjednik Uprave Vindije.

- Kao vodeća prehrambena industrija u državi, Grupa Vindija prepoznaje potencijal uvođenja eura kako za prehrambenu i prerađivačku industriju, tako i za čitavo hrvatsko gospodarstvo. Vindija se prirpema za zamjenu kune, a sam proces prilagodbe nije jednostavan. Moramo prilagoditi informacijske sustave i adekvatno educirati zaposlenike, što je zahtjevno i skupo u složenom sustavu kao što je Vindija. Pored toga, radit ćemo i na edukaciji potrošača koji moraju biti sigurni da tranzicija na euro neće biti udarac na njihov životni standard – rekao je Klepač.

'Grupa Vindija je spremna'

Prvi čovjek Vindije govorio je na konferenciji održanoj u Turistu „Hrvatska kao dio eurozone“, na kojoj je sudjelovao i ministar Zdravko Marić, a nazočnima se obratio i predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak. „Uvođenje eura je iskorak u pozitivnom smjeru“, rekao je Sabljak, te na pitanje o konkurentnosti prerađivačkog sektora na otvorenom tržištu naglasio:

- Konkurentnost toga sektora kod nas je zasad nedovoljno razvijena, a to će se promijeniti podizanjem produktivnosti. Hrvatska treba strateški pristupiti procesu proizvodnje i više izvoziti, a u tome je presudna uloga države koja treba poticati zeleno poslovanje i ulagati u  prehrambenu industriju. Jasno je da ćemo uskoro biti dio Eurozone i slobodnog tržišta, a Grupa Vindija u tome vidi priliku za razvoj te se prilagodila svim izazovima.

Komentari