Predstavljena Strategija ruralnog razvoja

Objavljeno: 26.02.2011. 10:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: varazdinska-zupanija.hr

U Županijskoj palači predstavljena je Strategija ruralnog razvoja Varaždinske županije koja je razvijena u okviru projekta Direct – razvoj ruralnih zajednica Varaždinske županije.

U uvodnom je dijelu župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo kako Varaždinska županija izradom ove Strategiju, pokazuje kako je svjesna da pristup ruralnom razvoju treba biti sveobuhvatan, a ne sektorski kao dosad, a ukazao je i na važnost donošenja ove Strategije.

Koordinator projekta Janko Hajduk istaknuo je riječ o projektu koji bi trebao dovesti do poboljšanja poljoprivrednog standarda i povećanja gospodarske konkurentnosti, unapređenja zaštite okoliša i edukacije, te do bolje zdravstvene zaštite i kvalitete života na seoskim područjima, gdje živi 60 posto stanovništva Varaždinske županije. Istaknuo je kako Strategija definira ciljeve i prioritete razvoja ruralnih sredina, a potrebno je ustanoviti koje su mjere i projekti potrebni kako bi se oni ostvarili.

Inače, implementacija projekta Direct započela je početkom svibnja 2010. godine i trajala je deset mjeseci.  Njegov cilj bio je izrada strateškog dokumenta koji se odnosi na ruralni razvoj Varaždinske županije, a donošenjem Strategije ruralnog razvoja, stvoreni su preduvjeti za održivi razvoj ruralnih zajednica unutar varaždinske regije.

Ukupna vrijednost projekta je 54.162,00 eura od čega polovicu financira CEI KEP, dok ostala sredstva osigurava Varaždinska županija. Vodeći partner na projektu je tvrtka Bluewaters Environmental Consultants iz Austrije, dok su AZRA i Varaždinska županija projektni partneri.

Kao rezultat projekta DIRECT, Varaždinska županija imat će uspostavljene uvjete za održivi razvoj ruralnih područja unutar varaždinske regije i to kroz izradu strateškog plana ruralnog razvoja te kroz unapređenje administrativnih kapaciteta odgovornih tijela za izradu i provođenje mjera i alata ruralnog razvoja. Na taj će se način osigurati da Varaždinska županija, osim učinkovite razvojne strategije, osnaži i svoje kapacitete za pripremu i provođenje budućih strategija koje će dovesti do uravnoteženog ruralnog razvoja, postizanje realnih ciljeva te biti u skladu s europskim i nacionalnim standardima i primjerima dobre prakse.

Komentari