podaci za sjeverne županije

Predstečajne nagodbe: Izlaz ili varka (čak 45% svih zahtjeva sa sjeverozapada Hrvatske)

Objavljeno: 01.12.2016. 16:29

Zadnja izmjena: 01.12.2016. 21:41

Foto: ilustracija

Unatrag četiri godine oko 45 posto zahtjeva za pokretanjem predstečajnih nagodbi došlo je sa sjeverozapada Hrvatske, od ukupno 4.071 tvrtke. Njihova dugovanja prema vjerovnicima koja su kanili riješiti nagodbom s iznosila su 42,6 milijarde kuna, što je na razini države udjel od 51,7 posto.

Kako je objavila FINA, od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a  dogodilo se to 1. listopada 2012., pa zaključno do 25. studenoga ove godine, 8.950 hrvatskih tvrtki podnijelo je zahtjeve za predstečajnu nagodbu s vjerovnicima, tražeći još jednu šansu.U pitanju je bila budućnost 66.761 radnika, koliko su ih zapošljavale sve te tvrtke zajedno, a  njihov dug bio je težak 82,4 milijarde kuna koji su bile spremne vratiti kroz restrukturiranje svojih tvrtki i sklapanjem nagodbi s vjerovnicima. Prema podacima FINA-e, kroz četiri godine ukupno je riješeno 8.907 predmeta, no u to su uključena i odbijeni postupci te negativna rješenja. Predstečajne nagodbe sklapaju se, inače, na trgovačkim sudovima, a u tome jeuspjelo 2.918 hrvatskih tvrtki, što je 32,6 posto od ukupnog broja onih koje su se našle u financijskim problemima, čime je omogućen povrat ukupno 40,9 milijardi kuna duga i osigurana radna budućnost za njihovih 37.751. zaposlenika. Za 315 tvrtki prihvaćen je, pak,plan restrukturiranja kroz koji bi vratiledug od 9,1 milijarde duga, dođe li predmet do trgovaćkog suda.

Prezadužen sjeverozapad Hrvatske

Unatrag četiri godine sa sjeverozapada Hrvatske zahtjeve za predstečajnu nagodbu zatražilo je 4.071 tvrtka, što je oko 45 posto od ukupnog broja zaprimljenih predmeta. Iz šest županije koje uvjetno obuhvaća ta zemljopisna regija, a to su  Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Grad Zagreb, prijavljena dugovanja prema vjerovnicima, s namjerom da se riješe kroz predstečajne nagodbe,iznosila su 42,6 milijarde kuna, što je na razini države udjel od 51,7 posto. Teška financijska situacija pogodila je ukupno 31.759  radnika sa sjeverozapada Hrvatske, zaposlenih u tvrtkama kojima je prijetio stečaj, ne postigmu li ne za rješavanje krozki oblik nagodbe s vjerovnicima.

Predstečajni rang županija sjeverozapada

Od šest  sjeverozapadnih županija,Varaždinska je tijekom četiri godine po prijavljenom iznosu od četiri milijarde kuna duga koji se trebao riješiti u predstečajnom procesubila odmah iza Grada Zagreba, iz kojeg su pristigli zahtjevi teški ukupno 32,9 milijardi. Treća po prijavljenim iznosima za predstečajne nagodbe bila je s 2,8 milijardi kuna Zagrebačka županija, a slijede Međimurska i Krapinko-zagorska s po milijardu kuna te Koprivničko-križevačka sa 795 milijuna kuna. U broju zaprimljenih predmeta poredak je nešto drukčiji, s tim da Grad Zagreb s 2.473 prijavljenih predmeta za predstečajnu nagodbu i dalje na prvom mjestu, a slijedi Zagrebačka županija s podnesena 592 zahtjeva te Međimurska s 392. Iz Varaždinske županije, pak, zahtjeve je uputilo 275 tvrtki s 5.616 zaposlenih.

Je li drugdje bolje?

Analiziraju li se podaci o četverogodišnjem kretanju predstečajnih nagodbi u 21. hrvatskoj županiji, po iznosu prijavljenih financijskih obveza, nakon Grada Zagreba, slijedi Splitsko-dalmatinska  iz koje je pristiglo 880 zahtjeva teških ukupno 12,7 milijardi kuna. Niz nastavlja Primorsko-goranska s prijavljenih 5,9 milijardi kuna kroz 645 zahtjeva, te Osječko-baranjska iz koje je pristiglo 555 zahtjeva za predstečajnim rješavanjem duga od5,7 milijardi kuna.  S povećim iznosom ovoj četvorki pridružuje se i Varaždinska  županija.

Gotovo je kad trgovački sud to kaže 

Predstečajne nagodbe sklapaju se na trgovačkim sudovima, za  one koji su prošli proces prihvaćanja plana restrukturiranja. Prema podacima FINA-e od ukupnog broja sklopljenih predstečajnih nagodbi pri trgovačkim sudovima unatrag četiri godine, na onaj u Zagrebu otpada 894 riješenih predmeta.Među prva tri rangirana su još Osijek, s okončanih 548 nagodbi te Split sa 401 postignutom nagodbom. Na Trgovačkom sudu u Varaždinu predstečajnu nagodbu sklopila su 343 poslovna subjekta.
 

Komentari