govor brojki

Prema padu i postotku nezaposlenosti naša se županija nalazi među najboljima u Hrvatskoj - što god mi mislili

Objavljeno: 24.11.2016. 20:28

Zadnja izmjena: 24.11.2016. 20:29

Foto: Arhiva

Varaždinska županija sa stopom nezaposlenosti od 7,9% prema podacima HZZ-a treća je najbolja županija u našoj zemlji. I koliko god da mi s pravom prigovaramo na pitanja standarda u našem kraju, po svemu sudeći je kod nas ipak bolje nego u većini zemlje.

Prosječan pad stope nezaposlenosti u Hrvatskoj je 14,6%, dok u našoj županiji on iznosi 22,3% - i po tom je mjerilu od nas neznatno bolja jedino Koprivničko-križevačka županija. A kad se radi o samoj stopi nezaposlenosti, najbolja situacija je u Istri - gdje ona iznosi svega 4%. Naša je županija na trećem mjestu - ispred nas je još grad Zagreb sa 6,7%.

Iako je stopa nezaposlenosti pala u svim dijelovima zemlje, ipak je najmanji pad u Šibensko-kninskoj županiji - od nepunih 7%. No, daleko najgora situacija po postotku nezaposlenih je u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje iznosi vrlo loših 27,9%. Gotovo je podjednako loše u Virovitičko-podravskoj županiji - 27%, a preko 20% nezaposlenih bilježimo još u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. 

Na koncu je možda dobro osvrnuti se i na skepsu koju katkad naši - i ne samo naši - čitatelji iskazuju prema ovim statistikama. Koliko god da nam se čini kako je situacija još gora nego prije godinu dana prezentirane brojke imaju svoje uporište u stvarnosti. Napokon, ako imamo muljažu - onda je imamo posvuda, pa bi opet slijedilo da je kod nas objektivno bolje nego u drugim dijelovima Hrvatske.

Komentari