najnoviji podaci

Gospodarska komora: Varaždinska županija od lani u top tri iznadprosječne

Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija jedine su hrvatske regije s gospodarskom snagom i razvijenošću iznad nacionalnog prosjeka.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.01.2019. 20:12

Zadnja izmjena: 15.01.2019. 20:13

Foto: Arhiva

Prema pisanju Jutarnjeg, Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija jedine su hrvatske regije s gospodarskom snagom i razvijenošću iznad nacionalnog prosjeka. Pokazuje to novi indeks gospodarske snage županija za prošlu godinu, koji objavljuje Hrvatska gospodarska komora.

<< Kraljevi Varaždina - prinčevi Hrvatske >>

Kako piše Jutarnji, Varaždinska županija, lani je po prvi puta uspjela prijeći nacionalni prosjek, makar i samo za oko tri posto.Što se ostalih županije tiče, poziciji Istre na drugom mjestu na ljestvici, nije previše naštetila ni kriza u Uljaniku, a na trećem mjestu nalazi se Primorsko-goranska županija, koji nacionalni prosjek razvijenosti 'prebacuje', kako pokazuju podaci HGK, za nešto više šest posto. Skok za dva mjesta na ljestvici zabilježila je i Međimurska županija, koja se sada nalazi na 92,7 posto nacionalnog prosjeka, a na ljestvici županija obuhvaća šesto mjesto. Dno hrvatske ljestvice gospodarske snage sada već uobičajeno drže Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija. 

Indeks gospodarske snage HGK izrađuje objedinjujući sedam različitih pokazatelja. Radi se o bruto domaćem proizvodu po stanovniku, zatim, o ukupnim prihodima poduzetnika po stanovniku, prosječnim neto plaćama, neto dobiti poduzetnika po zaposlenom, prihodu na inozemnom tržištu poduzetnika po zaposlenom, stopi nezaposlenosti i projekciji rasta stanovništva.

Komentari